search icon Arhiva

Novosadska novinarska škola podnela prijavu REM-u zbog emisije „Novo jutro“ TV Pink

Novosadska novinarska škola podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije zbog sadržaja emitovanog na Televiziji Pink 8. decembra ove godine, u emisiji „Novo jutro”, koji je u celosti dostupan na ovom linku.

 

Voditeljka programa Jovana Jeremić dovela je u studio svoju petogodišnju ćerku, pred kojom su gosti (Braca Zdravković i Nenad Šipka) govorili o detaljima dvostrukog ubistva u Severnoj Makedoniji, gde je jedna od žrtava bila i četrnaestogodišnja devojčica. Gosti su, između ostalog, govorili o „morbidnim detaljima”, „motivima ubistva”, „overavanju od narkotika”, „skidanju skalpa”, „lokaciji leša” i „pucanju u mrtvo telo”, uz poziv osumnjičenom da „izvrši samoubistvo”.

 

Govoreći o ovoj temi, jedan od gostiju služio se i opscenom leksikom ( „Palčo i njegova ekipa jebivetara, da izvini ovo dete, i svi gledaoci, i sva deca koja prate jutarnji program”).

 

Voditeljka je svojim pitanjima ohrabrivala iznošenje spekulacija i senzacionalističkih detalja. Ona je, između ostalog, uputila pitanje gostima da li je devojčica „ubijena tako što je ugušena u gepeku ili prostrelnom ranom u grudi”, a potom je iznosila nagađanja o mogućim motivima i pozadini dvostrukog ubistva.

 

Ovim sadržajem očigledno su prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima (2023), posebno članovi 64 i 66. Prema članu 64, pružalac medijske usluge dužan je da preduzme sve neophodne mere kako bi programski sadržaj bio u skladu sa fizičkim, mentalnim i moralnim razvojem maloletnika. Voditeljka i gosti zanemarili su prisustvo maloletne devojčice u studiju, ali i maloletne gledaoce ovog TV sadržaja.

 

Takođe, član 66 ističe da saglasnost zakonskog zastupnika maloletnika ne isključuje odgovornost pružaoca medijske usluge za objavljeni programski sadržaj. U ovom slučaju, iako je voditeljka u studio dovela svoju ćerku, to ni nju ni emitera ne lišava odgovornosti za odabir teme i pristup temi o kojoj se govori pred detetom.

 

Naposletku, ovakav koncept razgovora predstavlja neprimereno mešanje privatnog i javnog u programu uživo. Prizor voditeljke s detetom u krilu, pri čemu dete šminka voditeljku dok ona govori o detaljima ubistava, omalovažavajući je i prema žrtvama o kojima se govori.

 

Novosadska novinarska škola nada se da će REM preduzeti odgovarajuće korake kako bi se ovakvo ponašanje sankcionisalo. Prigovor smo podneli u uverenju da ovakvi slučajevi ne bi smeli da se ponavljaju, kao i da je neophodno preduzeti sve mere zaštite prava maloletnika u kontekstu Zakona o elektronskim medijima, bilo da je reč o maloletnim učesnicima ili gledaocima programa.

Novosadska novinarska škola

 

Monitoring predizborne kampanje:... Monitoring predizborne kampanje:...