search icon Arhiva

FakeNews Tragač

FakeNews Tragač namenjen je medijskim profesionalcima, edukatorima, budućim novinarima, kao i svim građanima koji žele da se priključe borbi protiv dezinformisanja.

Na sajtu ćete naći vesti iz nekoliko oblasti kroz koje smo dekonstruisali ono što su pisali drugi mediji, domaći i strani (u slučaju kada tema ime veze sa Srbijom), kao i naša istraživanja i blog o fenomenu #fakenews. Onlajn kurs Dekonstruišite sami poslužiće vam kao vodič koji nudi alate za detaljnu dekonstrukciju vesti koje vam se učine kao potencijalna dezinformacija.

Kada uočite lažne vesti, slobodno se priključite borbi protiv njih tako što ćete ih prijaviti putem formulara na stranici Prijavi lažnu vest! Mi ćemo je proveriti i ako ustanovimo da jeste lažna objavićemo analizu u razumnom roku, a u suprotnom ćemo o svojim nalazima pisati na stranici Ipak istina.

FakeNews Tragač rezultat je projekta Debunking Disinformation koji je realizovala Novosadska novinarska škola u saradnji sa organizacijom za razvoj medija Transitions online iz Praga. Ideja projekta je izgradnja lokalnih kapaciteta u Srbiji u borbi protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi.

Projekat FakeNews Tragač podržali su Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike u okviru programa Transformation Cooperation (2017), Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji (2018), Fondacija za otvoreno društvo, Srbija (2018) i Nacionalni fond za demokratiju (NED) (2019-2020). Donatori nisu odgovorni za sadržaje na sajtu fakenews.rs.