search icon Arhiva

Dan u tvojim cipelama: priče o pesniku, novinarki, rukama i psima

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Novosadska novinarska škola predstavlja priloge nastale u okviru projekta „Dan u tvojim cipelama“.

Prema podacima Ministarstva rada, koje je podržalo ovaj projekat, u Srbiji živi oko 700 hiljada ljudi sa određenim vidom invaliditeta. Takve osobe se u medijima i dalje prikazuju kao nesrećne i bespomoćne, kao ličnosti koje treba sažaljevati, često uz primetan senzacionalizam, nekompetentnost i irelevantnost medijskih sadržaja. Cilj projekta „Dan u tvojim cipelama“ jeste da edukovanjem novinara unapredi standard izveštavanja o osobama sa invaliditetom.

U ovogodišnjem ciklusu projekta nastala su četiri televizijska priloga studenata novinarstva i studenata sa invaliditetom iz Novog Sada: reportaža posvećena znakovnom jeziku, portret avangardnog pesnika Siniše Tucića, priča o budućoj novinarki Zorani Avdić, kao i analitički prilog o primerni zakona čiji je cilj podrška osobama sa invaliditetom.

Projekat „Dan u tvojim cipelama” okupio je na trodnevnoj obuci studente novinarstva i studente sa invaliditetom iz Novog Sada i Niša. Učesnici su otkrili kako izgleda naći se nakratko „u cipelama“ osoba sa invaliditetom, a učili su i o etičkim standardima izveštavanja o toj temi. U prilogu pogledajte kako je izgledao trodnevni trening.

Mediji i nastava... NNŠ Bookmark: Lev...