search icon Arhiva

Himenoplastika u srpskim medijima: senzacionalizam i dezinformacije o „vraćanju nevinosti”

Kada se na Tiktoku pojavio snimak ginekologa Gorana Malenkovića u kom on govori o himenoplastici, odnosno ponovnom ugrađivanju himena, mediji su oberučke prihvatili ovu doskora malo poznatu temu prenoseći informacije iz videa senzacionalistički i bez proveravanja njihove istinitosti. Čak šest portala u Srbiji prenelo je snimak doktora Malenkovića, a TV Prva ga je i ugostila u emisiji 150 minuta. Ipak, u samom snimku, a potom i u medijima našlo se i nekoliko dezinformacija o kojima smo popričali sa stručnjakinjama i stručnjacima u oblastima ginekologije i psihijatrije.

Ginekolog Malenković video na TikToku započinje konstatacijom o tome da se „sve više dama interesuje za intimnu hirurgiju, a najčešće za himenoplastiku”, da bi potom objasnio kako himenoplastika obuhvata rekonstrukciju himena i lokalnih režnjeva na zidu vagine i da se primjenjuje iz različitih razloga. „Neki žele da udovolje društvenim pritiscima, zadovolje svoje lične zahteve, unaprede svoj intimni život ili osveže svoj odnos sa partnerom”, govori ginekolog Malenković u TikToku, a prenose brojni portali uz naslove poput „DOKTOR GORAN OTKRIO NA KOJI NAČIN SRPKINJE VRAĆAJU NEVINOST” (Espreso) i „SVE VIŠE ŽENA TRAŽI DA OPET BUDU NEVINE!” (Mondo).

Svi portali koji su citirali ginekologa Malenkovića sa TikTok videa su senzacionalistički i površno pristupili ovoj temi, transkribujući njegove reči bez pružanja šireg konteksta o ovoj temi. Međutim, članci koji su preneli Malenkovićev video nisu jedini koji su ovako izveštavali o himenoplastici. Analizirali smo još deset tekstova i dva videa na ovu temu kako bismo otkrili na koji su joj način mediji pristupili i da li u njima postoje štetni narativi.

Šta je himenoplastika, odnosno himenorafija?

Tiktok koji se širio tablodima, a u kom doktor Malenković priča o interesovanju žena za intervencije himenoplastike i objašnjava više o ovom zahvatu, navodi da himenoplastika „obuhvata rekonstrukciju himena i lokalnih režnjeva na zidu vagine” i kako je njen cilj da osposobi krvarenje kod žene tokom narednog seksualnog odnosa kako bi se stekao utisak da ranije nije imala vaginalan odnos.

„Intimna hirurgija je među Srpkinjama sve više u trendu. Jedna od operacija ove regije, koja postaje sve popularnija, je himenoplastika – odnosno vraćanje nevinosti”, preneli su portali Espreso, Kurir i Žena, dok Mondo i ATV objašnjavaju da je vraćanje nevinosti medicinski postupak poznat i kao himenoplastika. „Rekonstruktivna hirurgija ženskog polnog organa, kao i ugrađivanje himena, u medicini poznatije kao himenoplastika, sve su popularniji u svetu”, rečenica je kojom Espreso započinje jedan od brojnih tekstova o ovom zahvatu.

Ipak, ginekolog Stefan Dugalić i psihijatrica i redovna članica Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, Miroslava Jašović-Gašić, objasnili su nam da se ovaj konkretni zahvat naziva himenorafija, a da pod himenoplastiku spadaju sve intervencije nad himenom. „Himenoplastika predstavlja intervencije na himenu, ali konkretno himenorafija, predstavlja rekonstrukciju prethodno narušenog integriteta himena.”, kaže Dugalić, dok Jašović-Gašić ističe da je „himenorafija pravi izraz za himenoplastiku, jer himenoplastika uključuje i uklanjanje himena usled urođenih deformacija.”

Usluge hirurške intervencije o kojoj ginekolog Malenković govori nude se po privatnim klinikama širom Srbije. Psihijatarica Jašović-Gašić potvrđuje da se himenorafija ne praktikuje u državnim ustanovama. Kako navodi, gotovo je nemoguće uraditi ovu intervenciju čak ni iz medicinskih razloga, ukoliko ne postoji jedna konzilijarna saglasnost koja mora da uključuje određene etičke komitete. Klinički centar Vojvodine potvrdio je da njegova Klinika za akušerstvo i ginekologiju nikada nije radila ponovno ušivanje himena, dok nam Klinički centar Srbije nije dao odgovor.

Rekonstrukcija himena, odnosno himenorafija se u dosta zemalja smatra kontraverznom i medicinski neopravdanom operacijom. Ujedinjeno Kraljevstvo je 2023. uvelo zabranu sprovođenja, nuđenja, pomaganja ili podržavanja testiranja nevinosti ili himenorafije. Ova krivična dela predviđaju maksimalnu kaznu od pet godina zatvora i/ili neograničenu novčanu kaznu.

Himenorafija se često smatra estetskim zahvatom, jer sama hirurška intervencija nema medicinsku svrhu. Međutim Britansko udruženje estetskih plastičnih hirurga (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons) ne prepoznaje niti podržava himenorafiju kao plastičnu operaciju: „Ovo nije procedura koja se odobrava, poučava ili o kojoj se raspravlja u okviru obuke za plastičnu hirurgiju u Ujedinjenom Kraljevstvu, niti na bilo kojim obrazovnim ili naučnim sastancima iz plastične hirurgije.”, ističe ovo Udruženje.

Iskrivljeni pogledi na himen i nevinost

Portali Mondo i ATV pišu da se „neprobijen himen doživljava kao znak nevinosti za žene koje se nalaze pod pritiskom da prve bračne noći dokažu čestitost” citirajući doktora Malenkovića, dok portal Espreso prenosi ispovest jedne engleskinje Lejle: „Uradila sam himenoplastiku, zahvat kojim se himen opet ‘zašiva’ i vraća se devičanstvo” (tekst je objavljen 2021, dve godine pre uvođenja zabrane himenorafije u Engleskoj).

Portali Prva i 24 sedam pišu o iskustvu jednog modela: „Džulija Medejiros (…) dospela je na naslovne strane prošlog januara nakon što je otkrila da je imala operaciju rekonstrukcije himena kako bi mogla da izgubi nevinost po drugi put.” U navedenom tekstu Monda i ATV-a našla se i jedna kontradiktornost. U njemu se navodi da „intimna hirurgija među Srpkinjama beleži porast”, dok se odmah u narednom pasusu fokus stavlja na žene „muslimanke iz konzervativnih sredina” koje češće podležu operaciji.

Analizirani tekstovi su implicirali da se sama nevinost povezuje sa netaknutim himenom, tankom membranom koja sadrži nekolicinu krvnih sudova i nalazi se pri vaginalnom otvoru. Ipak, ginekološkinja i članica Seksološke sekcije Društva lekara Vojvodine, Aleksandra Kapamadžija, objašnjava da je himen – opna sluzokože koja se nalazi na ulazu u vaginu – relativno ili vrlo elastičan. Pri prvoj penetraciji u vaginu obično dolazi do manjeg krvarenja, nekoliko kapi krvi, ali to se ne mora desiti – nekad himen ostaje ceo, jer je elastičan.

U tekstovima je podrazumevano da je krvarenje tokom polnog odnosa znak nevinosti, međutim pucanje himena ne mora nužno da se desi kroz penetrativni seks. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), netaknut himen nije indikator da li je osoba imala vaginalni seks ili nije, jer do njegovog pucanja može doći i tokom teže fizičke aktivnosti, povrede ili upotrebe tampona, a takođe je moguće da osoba stupi u seksualni odnos i da njen himen ostane potpuno netaknut.

„Kad kažemo seksualni odnos, obično podrazumevamo penetraciju penisa u vaginu, ali seksualni odnosi mogu da imaju širok dijapazon radnji i bez penetracije”, napominje ginekološkinja Kapamadžija. Prema SZO „nevinost” nije medicinski ili naučni termin. Koncept „nevinosti” je društveni, kulturni i verski konstrukt – onaj koji odražava rodnu diskriminaciju žena i devojčica.

Motivi za vraćanje nevinosti”

Medijski naslovi na temu himenorafije su najčešče koristili frazu „vraćanje nevinosti” kako bi lakše objasnili ovaj zahvat. Naslovi su u većini slučajeva bili senzacionalistički, poput Espresovog „DOKTOR GORAN OTKRIO NA KOJI NAČIN SRPKINJE VRAĆAJU NEVINOST” i Kurirovog: „SVE VIŠE SRPKINJA ŽELI DA VRATI NEVINOST”. Uz to, mediji su prenosili i tvrdnju ginekologa Malenkovića da su razlozi za himenoplastiku želja da udovolje društvenim pritiscima ili da se poboljša seksualni život s partnerom. „Neki žele da udovolje društvenim pritiscima, zadovolje svoje lične zahteve, unaprede svoj seksualni život ili osveže svoj odnos sa partnerom – rekao je ginekolog i akušer Malenković u videu na svom TikTok profilu” prenosi Kurir.

Međutim, ginekološkinja Kapamadžija i ginekolog Dugalić slažu se da himenorafija ne može da poboljša seksualni odnos i da se taj zahvat ne radi u te svrhe. „Himenorafija ne donosi ni poboljšanje seksualnih odnosa, niti donosi ‘novine’ u partnerskom odnosu. Ona samo služi kako bi osoba krvarila tokom sledećeg seksualnog odnosa.”, napomenula je ginekološkinja Kapamadžija.

Ona napominje i da ušivanje himena nikad nije medicinski opravdano, jer su razlozi za ovaj zahvat psihološko-sociološki i religiozno-običajni. „Važnost intaktnog (celog) himena, odnosno ‘nevinosti’ pre braka je uslovljeno običajima u nekim narodima u kojima devojka ne može da se uda, ako je već imala seksualne odnose, pa čak podleže i fizičkom maltretiranju ili odbacivanju od strane sopstvene porodice, a nekad se to završava i smrću. U takvim slučajevima himenoplastika jeste opravdana, ali ne medicinski (tj. zdravstveno).”

Isidora Martać

Mila Dragnić

Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravno i istinito: dekonstruisanje rodnih dezinformacija u medijima”. Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Ilustracija je generisana veštačkom inteligencijom.

Odbrana antirodnim narativima...