search icon Arhiva

MOPS kartice

Bečejsko udruženje mladih i naš Fake News Tragač kreirali su edukativne kartice kao alat za realizaciju radionica o medijskoj pismenosti, koje mogu koristiti svi koji žele da kroz neformalno obrazovanje i zabavu nauče ponešto o medijima, tehnikama medijskih manipulacija, lažnim vestima i medijskoj pismenosti.

Ovaj edukativni alat namenjen je svim starosnim grupama i mogu vam poslužiti da učite sami, u paru, ali i u maloj ili velikoj grupi. Posebno su namenjene omladinskim radnicima i radnicama, vršnjačkim edukatorima/kama, ali i nastavnicima i profesorima u školama koji žele da na interaktivniji način uče sa đacima o medijima i medijskoj pismenosti.

Kartice se sastoje od ukupno četiri špila: Formati, Vrsta sadržaja, Teme i Akteri. Kada iz svakog špila izvučete po jednu karticu, potrebno je da kreirate sadržaj onako kako su vam kartice  to zadale! Nakon toga sledi diskusija…

Danas, kada je svaka osoba na internetu kreator medijskog sadržaja, više nego ikad je važno da budemo medijski pismeni, a to znači da kritički posmatramo sadržaj koji putem medija dolazi do nas i da imamo određena znanja i veštine koje nam pomažu da prepoznamo medijsku manipulaciju.

Ako želite da u vašoj organizaciji ili školi koristite ovaj alat i učite o medijskoj pismenosti, pišite nam na mejl: gordana@bum-becej.org!

Preuzmite kartice za štampu kao i uputstvo za upotrebu.

Sadržaj nastao u okviru projekta „Medijski pismeni mladi protiv dezinformacija“ koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“

Veštačka inteligencija će... Poziv na trening...