search icon Arhiva

Održan regionalni događaj u okviru projekta Snažni

Partneri iz 22 organizacije i pet zemalja u regionu okupili su se u Novom Sadu na regionalnom događaju u okviru projekta „SNAŽNI: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ kako bi razmenili dosadašnja iskustva sa projekata koji su u toku.

Predstavnici organizacija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i  Srbije razgovarali su o dosadašnjim postignućima na aktuelnim projektima, ali i o stanju medija, medijskih sloboda i dezinformacija u regionu. 

Anica Stamenković iz organizacije Okular, jedna od učesnica događaja, navodi da je ovaj skup njoj, kao mladoj osobi pružio korisnog znanja i kontakata. 

Imala sam priliku da se upoznam sa ljudima iz drugih zemalja i sa organizacijama iz kojih dolaze, da razmenim iskustva i dobijem fenomenalne savete, da sklopim nova partnerstva, ali najbitnije prijateljstva. Ono što sam primetila jeste da je na Balkanu, nažalost, situacija slična u svim zemljama, ali, koliko je to i poražavajuće, toliko je i ohrabrujuće da nastavimo da se borimo za bolje sutra”, navodi Stamenković. 

Ovakvi događaji su nam važni kako bismo, ne samo pružili podršku organizacijama koje učestvuju na projektu, nego i kako bismo razmenili iskustva iz različitih država i stvorili uslove za što bolju saradnju organizacija civilnog društva u regionu koje imaju iste vizije, bave se srodnim temama i suočavaju sa sličnim problemima”, navela je Marina Grnja Klaić, organizatorka regionalnog događaja.

Milovan Nikolić, zamenik glavnog urednika portala Fejk njuz tragač (FakeNews Tragač) održao je učesnicima predavanje „Prva pomoć u borbi protiv lažnih vesti”. 

Razgovarali smo o najčešćim metodama po kojima se lažne vesti kreiraju i šire. Prepoznavanjem i borbom protiv dezinformacija stajemo na putu i govoru mržnje”, navodi Nikolić.

Regionalni projekat „SNAŽNI: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ realizuju partnerske organizacije SEENPM, Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut i Bianet, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Svetski dan deteta:... UN Women: Mladi...