search icon Arhiva

Održan trening „Medijska pismenost i proveravanje činjenica“

Prethodnog vikenda u Novosadskoj novinarskoj školi održana je dvodnevna obuka iz oblasti dekonstrukcije manipulativnih i lažnih medijskih sadržaja „Medijska pismenost i proveravanje činjenica“. Dvanaest polaznika, među kojima su bili studenti novinarstva i medijski profesionalci, stekli su znanja i veštine koje će im omogućiti da u svom budućem radu lako prepoznaju i analiziraju manipulativne sadržaje i na taj način pomognu u spečavanju objavljivanja lažnih vesti.

Dvodnevni trening je obuhvatio celine kao što su analiza medijskog sadržaja, provera činjenica, provera naučnih podataka kao i digitalna forenzika. Kroz različite vrste zadataka, polaznici su učili principe na kojima lažne vesti nastaju, a upoznati su i sa alatima koji služe za njihovo razotkrivanje.

Pored toga, imali su priliku da učestvuju i u otvorenoj diskusiji „NNŠ Meetup“ sa istraživačkim novinarkama Dinom Đorđević (CINS) i Milicom Vojnović (KRIK), laureatkinjama godišnje nagrade „Marina Kovačev“ za najbolje mlade novinare/novinarke. Diskutovalo se o njihovim najzanimljivijim istraživanjima i iskustvima iz prethodne godine, ali i načinima na koje će se istraživačko novinarstvo i provera činjenica razvijati u budućnosti.

Poziv za podnošenje... Poziv na trening...