search icon Arhiva

Održan trening o dezinformacijama, mobilnom novinarstvu i marketingu na društvenim mrežama

Novosadska novinarska škola realizovala je trening o dezinformacijama, mobilnom novinarstvu i marketingu na društvenim mrežama i forum sa profesionalnim novinarima 19, 20. i 21. maja onlajn preko Zoom aplikacije.

Treningu su prisustvovali novinari i novinarke iz studentskih i omladinskih medija u Srbiji, a učesnici su tom prilikom stekli praktične veštine u oblasti mobilnog novinarstva koje podrazumevaju kreiranje novinarskog sadržaja telefonom uz minimalne tehničke i produkcijske kapacitete, potom veštine dekonstrukcije dezinformacija kako bi bili osposobljeni da pronađu autentičan izvor neke vesti, kao i veštine iz oblasti marketinga na društvenim mrežama kako bi omogućili svojim sadržajima i mediju u kojem rade da u što većoj meri dosegne do ciljane publike.

U okviru treninga, poslednjeg dana bio je organizovan i Forum sa profesionalnim novinarima na kojem su govorili Željko Bodrožić iz Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), Norbert Šinković iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), kao i Jovana Tomić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Forum je moderirala novinarka Radio-televizije Vojvodine (RTV) Jelena Vukmanović. Učesnici treninga su na Forumu starijim kolegama mogli da postave sva pitanja u vezi sa položajem novinara i novinarki, kao i atmosferi u kojoj mediji u Srbiji deluju.

Norbert Šinković je tada komentarisao istraživanje o socio-ekonomskom položaju novinara i medijskih radnika u Vojvodini koje je NDNV objavio u martu 2021. konstatacijom da su rezultati pokazali da vlada jedna opšta nesigurnost u profesiji.

„Novinari i medijski radnici da bi imali pristojnu platu moraće da rade za više medija, pod različitim uslovima i pod različitim ugovorima. Ali, ono što je meni dodatno ovo istraživanje potvrdilo jeste da mi van većih centara kao što je Novi Sad, možda Subotica i Pančevo, nemamo značajnu novinarsku zajednicu što znači da je u malim sredinama sistemski uništena medijska scena.”

Kada su u pitanju napadi i pritisci na novinare i novinarke, Željko Bodrožić je ukazao da su novinari u Beogradu zaštićeniji od takvih postupaka jer postoji više kolega, a da su novinari u manjim mestima izloženiji napadima zato što takvi napadi dolaze od ljudi koje sami lično poznaju.

Jovana Tomić govorila je o svom istraživačkom novinarskom radu i pritiscima koje je proživela zbog svog rada, za koje ističe da, kada pogađaju znače da je novinaru stalo.

Video zapis sa Foruma moguće je pogledati ovde.

Trening i forum bili su realizovani u okviru projekta „WeB Media Literacy” koji sprovode organizacije Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije i GONG iz Hrvatske uz podršku Erazmus+ programa Evropske unije.

FAKESPOTTING - Lažne... Marketing influensera