search icon Arhiva

Pobednici prvog MIL turnira iz Novog Sada i Novog Pazara

Pobednici prvog republičkog turnira u medijskoj pismenosti su učenici petog razreda osnovne škole „Đorđe Natošević“ iz Novog Sada i trećeg razreda škole „Ćamil Sijarić” iz Novog Pazara. Adam Joler, Bogdan Bošnjak, Andrej Mitić i Tara Kocić iz Novog Sada osvojili su prvo mesto u grupi ekipa uzrasta od petog do osmog razreda a Hana Hukić, Ema Hadžibulić i Emil Šehović uz podršku svog učitelja Bahrije Sijarića su bili prvi u kategoriji od prvog do četvrtog razreda.

U finalu takmičenja koje je Novosadska novinarska škola organizovala 29. maja u okviru projekta o medijskoj pismenosti „Digitalni pogon“, takmičili su se i drugaci škole „Svetozar Marković“ Amir Hodžić, Adija Mahmutović, Merima Mahmutović iz Sjenice i petaci Lazar Popović, Lena Milovanović i Đorđe Đokić iz škole „Stanislav Sremčević“ iz Kragujevca uz podršku nastavnica Zorice Sorak i Aide Mehmedbašić i osvojili drugo mesto u mlađoj i starijoj kategoriji.

Takmičenje je bilo podeljeno u tri kruga. U prvom krugu sve prijavljene ekipe imale su zadatak da osmisle i digitalno predstave svoj mini projekat korišćenja tehnika i alata medijske pismenosti. Neki od projekata obrađivali su teme iz gradiva, vannastavne aktivnosti, prestavljali školu koju učenici pohašaju, i sl.  Takođe, timovi su mogli da kreiraju video, plakat, poster, prezentaciju ili nešto drugo čime bi pokazali šta su dobre a šta loše strane društvenih mreža i medija. Teme i forme su bile proizvoljne i trebale su da predstave timski rad cele grupe. Pobednička ekipa iz Novog Sada na konkurs je poslala svoj animirani video i uticaju lažnih vesti.

U drugom krugu koji je održan 22. maja takmičilo se osam timova čije je projekte stručni žiri odabrao kao najbolje i najkreativnije. Tokom onlajn takmičenja koje je organizovano preko ZOOM platforme sve ekipe imale su zadatak da pomoću tehnika medijske i informacione pismenosti dekonstuišu dezinformacije i medijske manipulacije.

U finalu takmičenja učestvovale su četiri ekipe koje su osvojile najviše bodova u drugom krugu. One su se kroz različite igre i zadatke na temu medijskih manipulacija, takmičile za prvo mesto u dve starosne kategorije.

Svaki član oba pobednička tima dobio je na poklon tablet i a svi učesnici drugog kruga turnira dobili su pakete opreme i školskog pribora kao i premium pristup onlajn softveru za kreiranje digitalnih materijala koje će moći da koriste narednih meseci i za učenje i zabavu.

MIL turnir realizovan je u okviru projekta „Digitalni pogon“ koji je finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

„GOVORI DA BIH... Razmena iskustva nastavnika...