search icon Arhiva

Redakcija „Žurnalista“: Ako mi ovo ne radimo, ko će?

1Godišnja nagrada Novosadske novinarske škole najboljem mladom novinaru, najboljoj novinarki, dodeljena je danas redakciji mesečnika „Žurnalist“ kojeg uređuju i za koji pišu studenti i studentkinje Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ovo je prvi put da je nagrada dodeljena celoj redakciji koja postoji samo pet godina, a novi urednički tim je formiran pre samo dva meseca.

„Ovo je velika čast, ali i odgovornost, jer su pre nas bili odlični urednici koji su postavili visoke standarde i zato imamo veliko breme na leđima“ rekla je urednica rubrika politika i društvo i studentkinja treće godine novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Svetlana Paramentić.

„Malo mi je neobično da mi primimo tu nagradu, mislim da smo se zadesili na pravom mestu u pravo vreme, a Žurnalist je već toliko toga postigao sa prethodnim urednicima“ dodala je njena koleginica Marija Stojadinović, zadužena za kulturu i sport.

Prethodne dve godine list je vodio Nikola Maticki, student četvrte godine novinarstva, koji je nastavio da piše za „Žurnalist“, ali smatra da bez volje, truda i vremena koje ulažu nove generacije žurnalista i žurnalistkinja, tog lista ne bi bilo.

„Taj kontinuitet zasniva se na istrajnosti urednika i nas drži taj osećaj, ako mi ne radimo ovo kao studenti novinarstva onda niko u Novom Sadu neće uraditi to. Mislim da se to može primeniti na celokupnu profesiju“ dodao je Maticki.

Nagrada Novosadske novinarske škole razlikuje se od ostalih jer uvodi mlade ljude u profesiju, rekla je na dodeli nagrade predsednica Upravnog odbora Škole Dubravka Valić Nedeljković.

„Ona otvara vrata slobodnom, kritičkom novinarstvu bez diskriminacije, zasnovanom na znanju i na profesionalnoj odgovornosti i hrabrosti. Dobija se tako što svi oni koji se bave profesijom monituruju rad mladih novinara koji su na početku karijere. To su oni pešaci na šahovskoj tabli, koje najradije žrtvuju urednici i urednice a oni im obezbeđuju pobede u svakoj partiji šaha“ navela je Valić Nedeljković.

Ovo je prvi put da je nagrada dodeljena celoj redakciji „staroj“ samo pet godina. Uprkos kratkom stažu i angažmanu isključivo studentkinja i studenata „Žurnalist“ je prevazišao okvire studentskog medija, navodi se u obrazloženju odluke Novinarske škole.

„Svi oni su na potpuno volonterskoj osnovni kreirali magazin koji je u osnovi omladinski, ali ne zazire od tema kojih se drugi omladinski mediji mahom klone, o čemu svedoče i specijali posvećeni parlamentarnim izborima ili procesu evrointegracija Srbije. Novinari „Žurnalista“ su za svoje tekstove nagrađivani u više navrata, a kreativan pristup uz prepoznatljiv vizuelni identitet doprineli su velikoj čitanosti magazina, koja se meri u desetinama hiljada poseta na mesečnom nivou.“ stoji u obrazloženju.

Dodaje se da „Žurnalist“ u odnosu na slične omladinske onlajn magazine naročito izdvaja to što njegovu uređivačku politiku „odlikuje duh zasnovan na izuzetnoj tradiciji omladinskih medija iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka poput  NON-a, Mladine,  Poleta, Studenta, INDEXA, Stava, kao i tadašnjih uglavnom radijskih omladinskih emisija i program

Novosadska novinarska škola tu nagradu dodeljuje od 2001. godine, a među laureatima su Radmila Leovac, Jelena Vukmanović, Maja Dragić, Jovana Zdjelarević, Igor Mihaljević, Branka Dragović.

Ove godine povodom dodele nagrade u četvrtak (21.12.) biće organizovana i humanitarna žurka u klubu „Kaž’te“ (Zmaj Jovina 2). Sav prihod će biti upućen za lečenje i rehabilitaciju dvadesetsedmogodišnje Marine Kovačev, šefice kancelarije Novosadske novinarske škole koja se bori sa tumorom mozga.

Redakcija ŽurnalistaDSC_7032

DSC_7032

Novac iz opštinskih... Vojvođanski kovčežić (2017)