search icon Arhiva

Супротстављање дезинформацијама у Србији: Прва линија одбране

Европска унија, децембар 2022. – децембар 2025.

 

Новосадска новинарска школа и тим окупљен око Фејкњуз Трагача реализују овај трогодишњи пројекат који је фокусиран на унапређивање квалитета, разноврсности и приступачности медијских садржаја усмерених на сузбијање дезинформација, као и унапређивање професионалних стандарда, знања и вештина медијских радника те медијске писмености грађана.  

Планиране су три групе активности: 

  1. Производња и промоција медијских садржаја

Током реализације пројекта наставићемо производњу аналитичких текстова које објављујемо на порталу Фејкњуз Трагач и увести нову рубрику у којој ће се, у форми питања и одговора, анализирати дезинформације, митови и конспиративни наративи у вези са важним друштвеним питањима. Све анализе промовисаћемо на друштвеним мрежама Фејкњуз Трагача. На новооснованом ТикТок каналу наставићемо објављивање информативно-едукатиних објава. 

Kако бисмо унапредили приступачност наших садржаја особама са инвалидитетом озвучићемо портал Фејкњуз Трагач. 

  1. Оснаживање медија 

Kреираћемо три е-курса за новинаре и студенте новинарства у којима ће учесници стећи основна и напредна знања из области провере информација. 

Основаћемо СОС сервис за медије у оквиру којег ћемо пружати подршку посебно мањим локалним медијима потребну приликом верификације информација пре њиховог објављивања. 

  1. Одговорност медија

Сви извори детектованих дезинформација чије су анализе објављене на порталу Фејкњуз Трагач биће таговани. У случајевима када медиј објави исправку или повуче садржај у коме је детектована дезинформација о томе ће бити додата информација у нашој анализи.  

На крају сваке календарске године објавићемо извештај у коме ћемо идентификовати најчешће изворе и типове дезинформација које смо детектовали. 

 

I dalje nevidljiva... Borba protiv poplave...