search icon Arhiva

Akcija „Bukom protiv mraka“ za slobodu medija u Srbiji

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da način na koji se vlast u Srbiji odnosi prema medijima govori o tome da društvo tone u “duboki totalitarizam”.

“U zemlji u kojoj ne postoje medijske slobode, ne postoji ni mogućnost da se razvija demokratija, nema dijaloga, nema ekonomskog napretka. Po načinu na koji se ova vlast odnosi prema medijima, mi svakako ne idemo prema Evropskoj uniji, nego ka nekim duboko totalitarnim društvima”, rekao je Sejdinović tokom protestne ulične akcije Grupe za slobodu medija na Trgu slobode u Novom Sadu.

Tokom akcije, novinari i aktivisti nevladinih organizaija delili su prolaznicima u centru grada letke u kojima su navedeni zahtevi Grupe za slobodu medija, koji su rpošle sedmice uručeni premijerki Srbije Ani Brnabić.
Filozof Miroslav Keveždi rekao je da “ako je informacija kiseonik demokratije, onda su mediji pluća demokratije”.
“Mislim da sa tim plućima nešto nije u redu. Mediji moraju da dišu slobodno, da ne budu ucenjivani, da ne postoji autocenzura, da ne mora da se čita između redova, da ne mora da se razmišlja da li će neki oglašivač platiti ili neće reklamu zbog načina na koji neki medij izveštava.”, kazao je Keveždi.

Novinarka lista Danas Gordana Draganić Nonin ocenila je da je najveći poraz što do sada novinari nisu uspeli građanima da objasnimo da ovo nije samo pitanje novinarstva.

“Važno je da građani shvate da bez slobode medija, nema slobodnog društva i to nije floskula”, kazala je ona.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV Milica Kravić podsetila je da je taj pokret prošle godine organizovao ulične proteste zbog političkih čistki na Radio-televiziji Vojvodine.

“Očekujem da nas u bližoj budućnosti bude sve više na ulici i na ovakvim protestima”, kazala je Milica Kravić.

Beograd: Pokazali smo da smo živi

Predstavnici Grupe za slobodu medija održali su danas na više punktova u centru Beograda akciju deljenja letaka i razgovora s građanima u okviru koje su ih obevestili o zahtevima za prestanak urušavanja slobode medija u Srbiji koje su pre nekoliko dana predali premijerki Ani Brnabić.

Na štandu na Trgu republike, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je da je najvažniji deo akcije da novinari podsete građane da ne mogu da normalno funkcionišu bez slobodnih medija i istinitih informacija, šta god privatno mislili o novinarima.

On je dodao da akcija ima za cilj da podseti i novinare da je njihova dužnost da postavljaju prava pitanja, bez obzira da li će uvek uspeti da dobiju adekvatne odgovore.

Govoreći o sastanku sa Anom Brnabić, Lekić je rekao da postoji džentlmenski sporazum da se o detaljima sastanka ne govori u javnosti 10-15 dana, kako bi se premijerki dalo vremena da odgovori na novinarske zahteve, ali da primećuje da se neki drugi članovi Vlade nisu držali svog dela dogovora.

Novinarka Vremena Tamara Skroza (Skrozza) rekla je na štandu na Terazijama da su novinari želeli da građane upoznaju s detaljima sastanka sa premijerkom, jer oni nisu imali prilike da se o tome informišu u medijima već su samo mogli da čuju interpretacije predstavnika vlasti.

Ona je rekla da zahvaljujući “političkim pritiscima, nepotizmu, korupciji i čistom bezobrazluku” vlast još nije primenila zakone iz oblasti medija koje je sama donela i dodala da nema nikakve koristi od usvajanja najboljih zakona na svetu ukoliko se oni ne poštuju.
Skroza je, međutim, ocenila da su novinari uprkos političkim, ekonomskim pa i fizičkim pritiscima vlasti u poslednjih nekoliko nedelja uspeli da se aktiviraju i da je to nešto što uliva određeni optimizam.

“Makar smo pokazali da smo živi, a i to je uspeh u odnosu na period od pre nekoliko meseci”, rekla ja ona.
Na štandu u Knez Mihailovoj ulicu, novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević ocenila je da slobodni i profesionalni mediji ne postoje zbog novinara već zbog građana i društvenog interesa i da novinari akcijom žele i da podsete Vladu da nije primenila značajan deo medijskih zakona koje je sama usvojila.

Ona je rekla da gaji umereni optimizam nakon sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Brnabić jer je ona, makar, pokazala spremnost da sasluša novinare.

Akcija je u toku dana održana i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Vranju.

Kragujevac: Građani podržali akciju Grupe za slobodu medija

U Velikom parku u Kragujevcu održana je akcija “Bukom protiv mraka” koju koordinirano organizuje Grupa za slobodu medija u pet gradova u Srbiji, kako bi od građana dobili podršku za zahteve koje su uputili premijerki Ani Brnabić zbog ugrožavanja medijskih sloboda.

Okupljeni novinari delili su bedževe građanima, a građani su spontano u znak podrške za slobodu medija počeli da se potpisuju ispod teksta zahteva Grupe za slobodu medija.

Na skupu nije bilo incidenata, a jedna patrola policije obišla je učesnike akcije da bi, kako su rekli, proverili da li je sve u redu, da li su novinari bezbedni i da im pruže zaštitu ako je potrebno.

“Postoji 13 zahteva, među kojima je zahtev da predstavnici vlastu prestanu s javnim prozivkama i diskreditacijom novinara i medija. Tražimo da nadležni organi po hitnom postupku rasvetle sve napade na novinare, da Ministarstvo kulture i informisanja odmah obustavi rad na novoj Strategiji razvoja javnog informisanja, a Narodna skupština pokrene postupak razrešenja članova saveta REM”, rekla je za agenciju Beta Snežana Milošević iz Lokal presa.

Ona je podsetila na težak položaj lokalnih medija čiji je opstanak od ključnog značaja za informisanje građana u lokalnim zajednicama.
Prema njenim rečima, projektno sufinansiranje se u poslednje tri godine izrodilo u svoju suprotnost i u ovom trenutku služi za kanalisanje para lokalnih sredina prema nekim odabranim medijima.

“Kragujevac je primer da za tri godine nije ni bilo raspisivanja konkursa”, rekla je Snežana Milošević i dodala da država nizom mera treba da zaštiti lokalne medije, predvidi načine uzdržavanja od uticaja na lokalne medije kroz proces deregulacije i dopune zakona o izmeni Zakona o javnom informisanju i medijima sa posebnim osvrtom na medije civilnog sektora.

Predstavnici Lokal presa povremeno su izveštavali o toku skupa za internetsku radio emisiju koja traje od 10 do 15 časova i posvećena je slobodi medija, a prenosi je nekoliko radio stanica u Srbiji, među kojima nema ni jedne iz Kragujevca.

Akcija “Bukom protiv mraka” održava se od 12 do 15 časova koordinirano u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Vranju.

20. novembar Međunarodni... Nasilje nad ženama...