search icon Arhiva

Dina Đorđević dobitnica godišnje nagrade „Marina Kovačev“ najboljem mladom novinaru Novosadske novinarske škole

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Dina Đorđević dobitnica je Godišnje nagrade „Marina Kovačev“ najboljem mladom novinaru Novosadske novinarske škole u 2018. godini. Dini je nagrada uručena na svečanoj dodeli povodom otvaranja velike regionalne konferencije o medijskoj pismenosti „Media for citizens – Citizens for media“ u četvrtak, 22 novembra.

„Ova nagrada jeste meni lična satisfakcija, ali je i mnogo šire od toga. Mislim da na ovaj način se podstiču ne samo mladi novinari, nego i redakcije koje mladim novinarima daju priliku. Mladi novinar ne dođe odmah u redakciju i počne sam da radi, nego na početku dobije podršku kolega ili mentore. Stoga, to je mnogo dugoročniji rad, i sa tim u vezi mislim da ovakve nagrade podstiču i te centre, kao što je CINS da nastave da grade svoje novinare” – rekla je Dina Đorđević povodom uručivanja nagrade.

Osim glavne nagrade, žiri u sastavu Miodrag Sovilj (N1), Predrag Blagojević (Južne vesti), Jovana Zdjelarević (bivša dobitnica Nagrade), Svetlana Bošković (predstavnica Fondacije „Marina Kovačev“) i dr prof. Dubravka Valić-Nedeljković (Novosadska novinarska škola) dodeli su i dve pohvale novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE Mladenu Savatoviću i novinarki redakcije portala KRIK Milici Vojinović.

Predsednica žirija Jovana Zdjelarević je navela da su kvalitet istraživačkih tekstova kao i relevantnost tema kojima se Dina bavila bili odlučujući faktor u odlučivanju žirija. Njeni tekstovi obiluju bitnim podacima sakupljenim uz mnogo truda.

„U priloženim tekstovima Dina se bavila izuzetno važnom temom izgradnje minihidroelektrana, pokazujući, dokazujući i objašnjavajući kako mala grupa ljudi bliska vlasti profitira od tog posla, nauštrb lokalnog stanovništva, važećih propisa i životne sredine. Osim ovoga, Dina je pisala i o netransparentnom i nezakonitom finansiranju novinske agencije Tanjug, a kako se ova nagrada dodeljuje ne samo za pojedinačan tekst, već za celokupan novinarski angažman, njeni tekstovi o zahtevnim i kompleksnim temama iz sfere medija, pravosuđa, energetike i privatizacija, koje su i za starije i iskusnije kolege pravi izazov, dovoljan su dokaz da njen rad zaslužuje i opravdava ovo priznanje“ rekla je Zdjelarevićeva.

O obrazloženju je navedeno da se novinarka KRIK-a Milica Vojinović pohvaljuje između ostalog za tekst koji se bavi nestalim dokazima u slučaju „Strelište“ u kom je otkrila veliki propust u radu javnog tužilaštva, ali i tekst o Elektronskim dnevnicima i nepravilnostima u vezi sa tenderima koji su ih pratili.

„Naši čitaoci ne mogu uvek da nam prenesu sve svoje utiske. Zato kada ovakva fondacija i organizacija to uradi, one znače u tom smislu“– izjavila je Milica Vojinović iz KRIK-a i dodala da istraživačko novinarstvo nosi sa sobom veliku odgovornost koju novinari moraju da poseduju uz dodatne razne prepreke sa kojima se susreću, često i uz ugroženu bezbednost.

Tekstovi puni detalja, zasnovani na pažljivom i temeljnom istraživanju odlika su Miličinog ali i rada njenog kolege Mladena Savatović iz redakcje VOICE-a. Mladen se posebno istakao ne samo zbog teksta o Klizalištu „Ledena šuma“ ili o okolnostima koje prate izgradnju Tržnog centra Promenada, već i zbog kontinuiranog izveštavanja o različitim lokalnim temama, što je naročito važno uzimajući u obzir da su neprijatne i konfliktne situacije kao i teža dostupnost podataka često odlika manjih sredina.

Nagrada se dodeljuje u oblasti informativnog, analitičkog ili istraživačkog novinаrstva, i to za celokupan rad novinarkama i novinarima do 30 godina starosti koji su profesionalno zaposleni, dopisnici, honorarni saradnici, frilenseri ili volonteri u domaćim i stranim štampanim, elektronskim i onlajn medijima koji imaju redakcije u Republici Srbiji, bez obzira na jezik na kojem se sadržaj medija objavljuje.

Sledeći osamnaestogodišnju tradiciju Godišnje nagrade Novosadske novinarske škole najboljem mladom novosadskom novinaru/novinarki, koja je dodeljivana od 2001. do 2017. godine, NNŠ je kao utemeljivač ovog priznanja donela odluku da se ono posveti sećanju na Marinu Kovačev, istaknutu mladu novinarku i aktivistkinju. Istovremeno, obuhvat nagrade proširen je na celu Republiku Srbiju i dodeljuje se u saradnji sa Fondacijom „Marina Kovačev“.

Branka Dragović Savić:... Kovčežić: audio-pripovetke na...