search icon Arhiva

Dodeljena Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo svečano je drugu godinu zaredom dodeljena danas, 17. maja, u prostorijama EU Info centra u Beogradu.

Prvu nagradu je većinom glasova žirija dobio Aleksandar Đorđević za istraživačku priču “Ispumpavanje kopa i budžeta”, koja je objavljena u nedeljniku Vreme 8. januara 2015. godine. Njegovo istraživanje o rehabilitaciji rudnika uglja Tamnava izazvalo je veliku pažnju javnosti i pokrenulo javnu debatu o korupciji i rasipanju budžetskog novca. Drugo mesto pripalo je Darku Šperu iz istraživačkog centra Voice za seriju tekstova o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj, dok je treća nagrada dodeljena novinarima BIRN-a Ivanu Angelovskom, Petritu Čolaku, Krešniku Gašiju i Jeleni Ćosić za rad “Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera”.

Dobitnik prve nagrade Aleksandar Đorđević izjavio je kako ga ovo priznanje čini veoma ponosim, ali da mu istovremeno stvara osećaj dodatne odgovornosti, budući da istraživački novinari nemaju pravo na grešku.

Prisutnima se obratio i predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Ramunas Janušauskas, koji je preneo reči podrške Andrisa Kesterisa, savetnika u Generalnom direktoratu za proširenje. Kesteris je poručio da bez kritičkih i nezavisnih medija ne postoje šanse za dobro upravljanje u zemlji, niti za pravilno funkcionisanje demokratije.

Ove godine prvi put je dodeljena i nagrada za najbolje mlade istraživačke novinare, a nju su prema jednoglasnoj odluci žirija zaslužili Snežana Đurić i Novak Grujić, za serijal tekstova “Opštinski radar” objavljen na sajtu “Pištaljka”.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu Evropske unije u Srbiji je stiglo trideset sedam radova novinara različitih medija i produkcija. Ove godine članovi žirija su bili Brankica Stanković, odgovorna urednica portala Insajder.net, Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, doc. dr Vladimir Barović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta i Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Žiri je konstatovao da se istraživačkim novinarstvom najviše bave nekonvencionalni mediji, portali i istraživačke grupe. Predsednica žirija Miroslava Milenović istakla je da su novinari istraživači važan činilac jednog drštva i da im je ova nagrada podsticaj da u sredini i u društvu u kakvom se trenutno Srbija nalazi nastave još snažnije da prikupljaju činjenice i dokumenta i da ih iznose na svetlo dana.

Nagrada ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u 10 zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagradu EU za istraživačko novinarstvo je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima.

Nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2015. godini iznosi ukupno 15000 evra. Fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3000 do 5000 evra. Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.

Poziv na dodelu... Politički pritisci na...