search icon Arhiva

Poziv na dodelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Poštovane kolege, prijatelji i saradnici,

pozivamo Vas da u utorak, 17. maja sa početkom u 11 časova prisustvujete svečanoj dodeli Nagrade EU za istraživačko novinarstvo koja će se održati u EU Info centru, Kralja Milana 7, Beograd.

Konkurs za nagradu bio je otvoren tokom marta za autore istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Ove godine uvedena je i nova kategorija, nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara.
Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Pristigle radove je ocenio stručni žiri u sastavu: Brankica Stanković, odgovorna urednica portala Insajder.net, Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i dr Vladimir Barović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Imena dobitnika biće saopštena na svečanoj dodeli.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.
Nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2015. godini iznosi ukupno 15000 evra. Fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3000 do 5000 evra.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.

_______________________________________________

Ovaj dokument nastao je uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ovog dokumenta isključivo su odgovorni Mirovni institut i Novosadska novinarska škola i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evopske unije.

Šta partije nude... Dodeljena Nagrada Evropske...