search icon Arhiva

Finansiranje i privatizacija medija

Mediji da budu proaktivni u privatizaciji, inače će se ugasiti

Jedna od važnih stvari koju predstavnici medija moraju da shvate jeste da se po novim medijskim zakonima više neće finansirati mediji, već isključivo medijski proizvodi koji promovišu javni interes, rečeno je na okruglom stolu u Novom Sadu.

Raspodelu sredstava na osnovu konkursa vršiće nezavisne komisije, a mediji treba da se obuče za pisanje projekata, rečeno je na okruglom stolu „Finansiranje i privatizacija medija u svetlu novih medijskih zakona“ u Medija centru Vojvodine.

Učesnici su apelovali na lokalne samouprave lokalnim samoupravama da ne umanjuju sredstva koja su do sada izdvajali za finansiranje informisanja.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da je u toku izrada Pravilnika o projektnom finansiranju, kojim treba da se reši sve ono što je bilo nedostajuće u dosadašnjem načinu raspodele sredstava.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da je to udruženje uz stručnu pomoć OEBS-a izradilo Akcioni plan za razvoj informisanja na lokalnom nivou, u saradnji sa četiri lokalne samouprave: Pančevo, Vrbas, Kanjiža i Kovin.

“Sigurni smo da je ovaj model akcionog plana primenjiv i za druge lokalne samouprave”, rekao je Sejdinović i dodao da je model prosleđen i Ministarstvu kulture i informisanja, uz nadu da će ga uzeti u obzir prilikom izrade podzakonskih akata.

On je ocenio da novi medijski zakoni nude mogućnost za razvoj lokalnog informisanja, ali samo ukoliko predstavnici lokalnih samouprava, medija i civilnog društva budu proaktivni, jer će se u suportnom mnogi mediji ugasiti.

Okrugli sto organizovali su Novosadska novinarska škola i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u okviru projekta Medijska opservatorija Jugoistočne Evrope, finansijski podržava Evropska komisija, kroz program „Podrška civilnom društvu“.

Događaju su prisustvovali predstavnici Agencije za privatizaciju, predstavnici lokalnih medija koje pogađaju novi medijski zakoni, predstavnici novinarskih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija.

Dinko Gruhonjić

Tržište oglašavanja u... Poziv na radionicu...