search icon Arhiva

Gradski vodič o ženama podunavskih zemalja (2017/8)

Period realizacije: mart 2017. – jul 2018.
Donator: Fondacija Baden-Württemberg Foundation
Koordinatorka:
Dragana Radošević

Cilj projekta „Gradski vodič o ženama podunavskih gradova“ je jačanje vidljivosti ženske istorije u gradovima uz Dunav u pet zemalja: Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji i Rumuniji, kroz ukazivanje na njihov istorijski značaj informisanjem širokih ciljnih grupa, kao i razmena informacija i znanja o ženskoj istoriji među gradovima u Dunavskom regionu i promocija rodne ravnopravnosti i bolje razumevanje kulturnih sličnosti i razlika u dunavskom regionu.

Novosadska novinarska škola je u okviru projekta objavila niz brojnih tekstova o pojedinačnim uspešnim i uticajnim ženama, o pravima žena u društvu, reprezentaciji u medijima. Publikaciju „Danube women stories“ sastavile su sve organizacije angažovane na projektu koje su prikupljale informacije o značajnim ženama iz istorije i radile intervjue sa uticajnim ženama današnjice. Novosadska novinarska škola u okviru projekta organizovala je i tematsku gradsku turu o ženama Novog Sada. Turu su vodile studentkinje arhitekture koje su tom prilikom upoznale građane i građanke sa istorijom žena u Novom Sadu, sa manje poznatim pričama iz života ovih žena, njihovim domovima i zadužbinama.

Koordinator projekta je Centar za opšte naučno obrazovanje ZAWIW, sa Univerziteta u Ulmu, a projektni partneri su organizacije „Danube Connects“ (Ulm, Nemačka), The World of NGOs (Beč, Austrija), Asociatia Pro Democratia (Bukurešt, Rumunija), Bupap (Budimpešta, Mađarska) i Novosadska novinarska škola (Novi Sad, Srbija).

Poziv na trening... Poziv na skup...