search icon Arhiva

„Interupcija korupcije“ ujedinila region

Projekat «Interupcija korupcije» koji se bavi borbom protiv korupcije u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, i povezuje ljude iz medija, studente, javnost, eksperte i civilni sektor, a čiji je nosilac Novosadska novinarska škola, završen je prošle nedelje.

Cilj projekta bio je podizanje svesti javnosti o ovoj gorućoj temi koja prelazi granicu svakog zakona, morala, dobrog ukusa ali i geografske granice, zobg čega je bitno da se protiv korupcije bori zajednički, regionalno.

Specifični ciljevi projekta prvenstveno su bili identifikovanje problema u vezi sa korupcijom u zdravstvu, školstvu i politici u svakoj od država učesnica, kao i informisanje javnosti o otkrivenim podacima. Cilj je bio i da se motivišu mladi ljudi u celom regionu da se bore protiv korupcije, kao i da se unaprede novinarski standardi u izveštavanju o ovom problemu.

Nakon implementiranih aktivnosti i evaluacije rezultata, zaključak je da su, u skladu sa društveno-političkim kontekstom država učesnica, projektni ciljevi postignuti u najvećoj mogućoj meri. Najlepše osveženje projektu bile su mlade snage studenata koji su svojim uličnim akcijama i performansima skretali pažnju prolaznika na korupciju kao problem koji pogađa gotovo svakog pojedinca u društvu.

Ono što je svakako moglo bolje, jeste medijska produkcija na projektu, koja je, po mišljenju eksternog evaluatora, bila previše opšta i pomalo površna, bez analize konkretnih slučaja korupcije. Međutim, ako uzmemo u obzir situaciju u kojoj urednici stopiraju istraživanje korupcionaških afera zbog straha od gubitka političke i finansijske podrške medijskim kućama, ovakvi rezultati su donekle prihvatljivi i razumljivi. U svakom slučaju iskustvo novinara koji su sarađivali na projektu i pokušavali da dublje prodru u korupcionaške krugove biće iskorišćeni kao podstrek i smernica za nastavak projekta.

Najvažniji rezultat koji je «Interupcija korupcije» postigla svakako je činjenica da su se kroz ovaj projekat u regionu povezali ne samo pojedinci i eksperti, nego i organizacije i donatori koji su spremni da se bore protiv prve i najvažnije prepreke na putu naše i susednih država ka članstvu u Evropskoj uniji.

Projekat Novosadske novinarske škole finansira Direktorat za pridruženje Evropske komisije kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA).

 

Plaketa za Mladena... BIRN-ova Škola istraživačkog...