search icon Arhiva

Izbegni kliše, priđi ljudski, ne potcenjuj

“Ući u nečije cipele” krilatica je koju u javnom govoru često čujemo, možda ponekada i sami izgovorimo, ali tuđe cipele uglavnom ne isprobavamo.

Studentkinje i studenti novinarstva iz Novog Sada i Niša koji su se prijavili na naš trening u okviru projekta “Dan u tvojim cipelama”, mogu da se pohvale da su doprineli da se na tu frazu drugačije gleda.

Zaista su uskočili u cipele svojih kolega, vršnjaka, poznanika sa invaliditetom i snimali televizijske priloge o tome. Oni će moći da se vide na našem sajtu, a biće ponuđeni i lokalnim televizijama kako bi ih i one emitovale.

Prethodno su od predavačica i predavača čuli kakva je slika medijskog diskursa u Srbiji, a kada je reč o osobama sa invaliditetom. Naučili su kakvu terminologiju bi trebalo da koriste, kako da nikoga ne uvrede, ne diskriminišu i da izbegnu klišee.

Učesnica iz Novog Sada, studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Sandra Maksimović, kaže da je tek tokom ovog seminara shvatila da su problemi osoba sa invaliditetom zapravo veoma malo zastupljeni u medijima.

“A što nije u skladu sa javnim interesom građana! Na novinarima je da ukažu prvenstveno na fizičke barijere sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću svakodnevno, od nemogućnosti ulaska u veliki broj prodavnica, kafića i slično, do ukazivanja na probleme na nivou države i naše socijalne politike, kao što je to da osoba sa invaliditetom mora da plaća svog personalnog asistenta umesto da mu država obezbedi takvu uslugu” istakla je Maksimovićeva.

Njenom kolegi sa niškog Filozofskog fakulteta, Aleksandru Đokiću značiće to što je, između ostalog, naučio kako bi novinari trebalo da pristupe osobama sa invaliditetom kada o njima izveštavaju.

„Predavači su bili vrhunski i ne bih posebno izdvajao nijedan segment, jer je svaki bio koristan i na zavidnom nivou“ rekao je on.

Učesnice i učesnici treninga posetili su i Centar “Živeti uspravno”, novosadsku organizaciju koja se već 16 godina bavi položajem osoba sa invaliditetom i građanskim pravima.

Dan u tvojim cipelama 02

Trening koji je održan u Novosadskoj novinarskoj školi od 23. do 25. februara obuhvatio je i kratku obuku o javnom nastupu, što je veoma važno za osobe koje u ime organizacija ili kao pojedinci (osobe sa invaliditetom) govore za medije.

Projekat „Dan u tvojim cipelama“ realizovali smo uz podršku ambasade Australije u Srbiji, a osnovna ideja je da se edukuju mlade novinarke i mladi novinari, kao i studenti i studentkinje, sa invaliditetom ili bez njega.

Osim toga, cilj je i da zajedničkim radom na tv paketima, ili uz pomoć nekih drugih žanrova i medija, učesnici treninga dopru do  što šire publike i ukažu joj, pre svega, na postojanje određenih društvenih grupa a potom i na odnos i obaveze ostatka društva prema njima.

Valentina Sigeti

Novinarka i koordinatorka projekata

Prvim #NNŠmeetup-om razotkrivamo... Žene koje brane...