search icon Arhiva

Prvim #NNŠmeetup-om razotkrivamo novinarstvo

Sledeći jedan od naših zadataka, da doprinesemo medijskom opismenjavanju građanki i građana, odlučili smo da pokrenemo #NNŠmeetup.

Radi se o događaju koji će biti otvoren za sve koji žele da sretnu istaknute novinarke, novinare, istraživače, kao i osobe koje su svojim radom doprinele profesionalizaciji i slobodi medija.

Prvi takav susret organizujemo u utorak 13. februara u 19 časova u prostorijama Škole (Daničićeva 3), a gošće će biti novinarke redakcije Krik, Dragana Pećo i Vesna Radojević.

Profesionalizam, iskustva, pritisci iz vlasti u vidu tužbi zbog tekstova koje objavljuju, kao i nagrade koje su dobile, nominovale su ove dve novinarke da budu prve koje će otvoriti niz susreta u Novosadskoj novinarskoj školi.

Osim što je novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – Krik, Dragana Pećo sarađuje i sa međunarodnom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Istraživačica je i onlajn platforme Investigative Dashboard (ID).

Radila je na veoma važnim istraživačkim pričama i prva je novinarka u Srbiji kojoj je bivša supruga aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Marija Mali, otkrila kako joj je suprug priznao da je organizovao rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, u izbornoj noći 2016. godine.

Pećo je dobitnica međunarodne nagrade Data Journalism Award, koju je Krik prošle godine dobio za projekat “Baza imovine političara”, Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2014. godine i tri nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu 2011, 2014. i 2016. godine.

Sredinom prošle godine ovoj novinarki je obijen stan, ništa nije ukradeno, a počinioci do danas nisu pronađeni. Pojedini predstavnici novinarskih udruženja u tome su videli poruku i zastrašivanje kako bi odustala od priča kojima se bavi.

Timu Krika, novinarka Vesna Radojević pridružila se krajem prošle godine kao urednica projekta “Raskrikavanje” koji se bavi otkrivanjem i analizom lažnih vesti.

Pre toga je četiri godine bila deo ekipe portala Istinomer. Jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo u oblasti elektronskih medija koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Uz redakciju Centra za istraživažko novinarstvo (CINS), Krik je prošle godine dobio i nagradu “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

Kako nastaje jedna istraživačka priča, kako se one i njihove kolege nose sa pritiscima i zašto je važno ukazivati na medije koji šire lažne vesti, biće neke od tema o kojima ćemo da razgovaramo sa novinarkama Krika tokom sutrašnjeg #NNŠmeetup-a.

Naredni će biti organizovan sredinom marta.

Čitanje medija -... Izbegni kliše, priđi...