search icon Arhiva

Kreirana edukativna igrica o dekonstrukciji dezinformacija

Organizacija Juventas iz Crne Gore u saradnji sa Novosadskom novinarskom, UG Zašto ne i Gong kreirala je edukativnu igricu „Redakcija“ koja igračima pruža priliku da se oprobaju u ulozi novinara/ke i da na inovativan način saznaju više o funkcionisanju redakcija, motivima i odgovornosti medija za plasiranje određenog sadržaja, ali i o dezinformacijama, teorijama zavere, pseudonauci i lažnim vestima.

Fokus igrice je na izazovima u informisanju koje donose digitalne tehnologije, a tema se odnosi na pandemiju Kovida 19 i medijske poremećaje koji su pratili, i još uvek prate, ovo pitanje.

Igrica je namenjena mladima u cilju unapređivanja njihove medijske pismenosti, a može se koristiti kao alat u nastavi u školama kao i na radionicama neformalne edukacije. Sam proces igranja je edukativan jer simulira određene medijske prakse i bavi se značajnim temama, ali uz to sadrži i konkretne poruke u vezi sa najznačajnijim relevantnim pojavama.

„Digitalno okruženje je veoma izazovno, posebno za mlade koji u njemu provode mnogo vremena i internet je primarni medij putem kojeg se oni informišu, edukuju i zabavljaju. Stoga je važno unaprediti nivo njihove medijske pismenosti, a tome je ponekad i sve češće potrebno pristupiti kroz ovakve inovative metode i alate, kao što je onlajn edukativna igrica, jer su oni mnogo bliži mladima i pružaju im priliku da lično osete neka iskustva kroz simulaciju rada u redakciji, te mnogo lakše, bolje i dublje razumeju određene teme.“ – kazao je kreator igrice i koordinator projekta Mićan Andrijašević.

Igra predstavlja simulaciju rada u redakciji fiktivnog onlajn medija koji je primarno usmeren na što veću čitanost i senzacionalizam umesto na poštovanje profesionalnih i etičkih standarda. Osoba koja igra se nalazi u ulozi novinara/ke koja se tek pridružila redakciji i koja ima zadatak da pronalazi i selektuje teme i shodno tome kreira i objavljuje medijske sadržaje. Tokom tog procesa dobija instrukcije urednika/ice. Proces igranja je jednostavan: osoba koja igra bira neku od neku od ponuđenih opcija. Međutim, izbor između tih opcija nije tako jednostavan i lak.

Igri se može pristupiti na sajtu www.newsroomgame.me.

Igrica je kreirana u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji Juventas realizuje u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz Bosne i Hercegovine i Gong iz Hrvatske. Projekat se sprovodi uz podršku Evropske komisije u okviru Erasmus+ programa.

Sredstva za sufinansiranje aktivnosti promocije igre u Srbiji obezbedila je i Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za finansije.

 

 

*Sadržaji navedeni u ovoj igrici, kao što su tvrdnje o narodnom leku protiv virusa korone, štetnosti zaštitnih maski, zaveri svetskih moćnika, chemtrailsima i štetnosti vakcina su u potpunosti izmišljene tokom kreiranja igrice, a najčešće na bazi već postojećih teorija zavera i lažnih vesti. U cilju sprečavanja širenja virusa neophodno je pridržavati se mera i preporuka nadležnih organa.

Medijska stigmatizacija osoba... Konkurs za najbolju...