search icon Arhiva

Mediji i nastava – medijsko opismenjavanje (2017)

Period realizacije: februar – april 2017.
Donator: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Koordinatorka:
Tijana Femić

Multimedijalni svet koji nas danas okružuje u stalnom je procesu usavršavanja tehnologije i proizvodnje novih medija. Generacije koje su od svog rođenja upoznate i okružene samultimedijalnim sadržajima drugačije doživljavaju svaku medijsku poruku.

Osnovni cilj projekta „Mediji i nastava – medijsko opismenjavanje“ jeste jačanje kapaciteta prosvetnih radnika iz osnovnih i srednjih škola Vojvodine kroz uvođenje i/ili podsticanje multimedijalnih inovativnih metoda u nastavu.

Analiziranje i upotreba medija u postojećim nastavnim jedinicama doprineće medijskom opismenjavanju i podstaći će aktivno učešće i kritičko mišljenje učenika u nastavi i vannastavnim aktivnostima.

U okviru projekta biće organizovana dva edukativna seminara stručnog usavršavanja nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola Vojvodine.

Takođe, u okviru projekta biće kreiran elektronski vodič koji će učesnicima projekta, ali i ostalim zainteresovanim prosvetnim radnicima, pomoći u praktičnoj primeni medijske pismenosti u okviru njihovih nastavnih jedinica.

Najpoželjnija promena koju ovaj projekat želi da postigne jeste senzibilisanje nastavnika na primenu i razumevanje medijskih sadržaja u nastavi, kako onih tradicionalnih tako i novih internetskih. Program medijske pismenosti nije namenjen samo nastavnicima maternjeg jezika i građanskog vaspitanja već pruža alate neophodne za upotrebu medija i u ostalim nastavnim oblastima kao što su matematika, geografija, istorija, fizika, hemija, muzičko likovno i informatika.

Realizaciju projekta je finansijski podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Medijsku predsedničku kampanju... Dodeljene Nagrade EU...