search icon Arhiva

Dodeljene Nagrade EU za istraživačko novinarstvo za 2016. godinu

Maja Živanović, novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE dobitnica je prve Nagrade EU za istraživačko novinarstvo za seriju tekstova o dešavanjima u preduzeću Novi Sad Gas objavljenih tokom 2016. godine. Njeno istraživanje „Novi Sad Gas – veliki novac ispod radara države“ prati gomilanje dugova ovog preduzeća uprkos dobroj naplati gasa. Drugo mesto pripalo je novinaru Draganu Gmiziću za dokumentarni film „Ravnica bez ptica“, u kojem je istraživao krivolov prepelica i grlica Nagrada za najboljeg mladog novinara istraživača dodeljena je Milici Šarić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. Ona se bavila problemom zagađenja i izgradnje novog bloka termoelektrane Kostolac.

Dobitnica prve nagrade Maja Živanović rekla da je u toku istraživanja bilo veoma teško dobiti izjave zvaničnika. Živanovićeva je tokom istraživanja bila izložena, kako kaže, pritiscima jer je primetila da je dvoje ljudi konstantno prate. Ona je taj slučaj i prijavila policiji ali daljih reakcija nije bilo.

Na svečanosti povodom dodele nagrade obratila se i predstavnica Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen: „Drago mi je da sam ovde jer Evropska unija pridaje veliki značaj istraživačkom novinarstvu, što je takođe izuzetno važno i za sve građane Srbije“, rekla je ona.

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Evropske unije u Srbiji stiglo je oko 40 radova, koje je ocenjivao petočlani žiri u sastavu: dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dr Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Mladen Velojić iz Media&Reform centra Niš, Milan Antonijević, direktor YUCOM i Ljubica Gojgić, novinarka Radio-televizije Vojvodine.

„Nagrada je podsticaj hrabrima da nastave da otvaraju ona vrata sa bezbroj brava, iza kojih se zaštićeni velom dobro čuvane tajne, kriju mehanizmi koji ugrožavaju prava i slobode građana i demokratski poredak jednog društva. Želja je žirija da nagrada Evropske unije bude potvrda novinarima istraživačima da nisu sami na putu na kome se često osećaju usamljenim, a da javnosti dodatno skrene pažnju na važnost njihovog rada”, rekla je predsednica žirija Ljubica Gojgić.

Nagrada ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u 10 zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagradu EU za istraživačko novinarstvo je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.

Dobitnici, organizatori i žiri

Mediji i nastava... Sastanak partnera u...