search icon Arhiva

Medijska [ne]zavisnost (2015)

Period realizacije: jul – decembar 2015.
Donator: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje
Koordinatorka: Marina Kovačev

Cilj projekta jeste unapređenje profesionalnih standarda izveštavanja javnog servisa, putem preporuka i mera dobijenih istraživanjem koje će utvrditi do koje mere Radio-televizija Vojvodine ostvaruje svoju nezavisnost i programsku funkciju u periodu budžetskog finansiranja u odnosu na propozicije utvrđene novim Zakonom o javnim medijskim servisima.

Centralna aktivnost ovog projekta je istraživanje kojim će se utvrditi na koji način i u kojoj meri javni servis Vojvodine ostvaruje zakonsko načelo nezavisnosti uređivačke politike i druga načela, zatim na koji način zadovoljava javni interes u raznim segmentima programa, posebno u pogledu programskih funkcija, kao i odnos prema javnosti, posebno u pogledu uvažavanja zahteva javnosti i odgovornosti prema javnosti od strane RTV-a. Takođe, kroz projektne aktivnosti će se istražiti delotvornost budžetskog finansiranja, utvrditi prihodi i rashodi i analizirati finansijsko poslovanje ovog javnog servisa.

Rezultati istraživanja biće objavljeni u elektronskoj publikaciji. Publikacija će biti predstavljena direktorima javnih servisa, urednicima i novinarima kao i svim relevantnim akterima u medijskoj sferi kao što su Regulatorno telo za elektronske medije, Ministarstvo za kulturu i informisanje i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Delegacije Evropske unije u Srbiji, nacionalni saveti nacionalnih manjina, medijska i novinarska udruženja (UNS, NUNS, NDNV, BIRN, CINS, Centar za istraživanje etniciteta, Institut društvenih nauka i sl), fakulteti za društvene nauke i novinarstvo.

Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Kovčežić: pripovetke na... Dunja Mijatović o...