search icon Arhiva

Medijska opservatorija jugoistočne Evrope (2012-2015)

Period realizacije: decembar 2012 – novembar 2016.
Donator: Evropska komisija
Koordinatorka: Jelena Jovović

Medijska opservatorija Jugoistočne Evrope – Jačanje kapaciteta i koalicija za praćenje medijskog integriteta i unapređenje reformi u medijima” je inicijativa koju realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva u cilju osnaživanja medijskih sloboda i pluralizma i podsticaja medijskih reformi u zemljama Jugoistočne Evrope.

Konzorcijum organizacija koje realizuju projekat čine: Albanski medijski institut (Albanija), Fondacija za razvoj medija i civilnog društva „Mediacentar” (BiH), Centar za istraživačko novinarstvo (Hrvatska), Centar za nezavisno novinarstvo (Mađarska), Savet za štampu Kosova (Kosovo*), Makedonski institut za medije (Makedonija), Institut za medije Crne Gore (Crna Gora), Novosadska novinarska škola (Srbija), Mirovni institut (Slovenija) i P24 – Platforma za nezavisno novinarstvo (Turska).

Opšti cilj ovog projekta jeste da osnaži i podstakne dinamičnost civilnog društva u regionu da učestvuju u javnim raspravama o medijima i slobodi izražavanja i utiče na procese donošenja odluka, politika i zakona.

Medijska opservatorija bavi se preprekama demokratskom razvoju medijskih sistema osiguravajući instrumente poput medijskih istraživanja i monitoringa, te dajući podršku istraživačkom novinarstvu i angažmanu civilnog društva. Ona je ujedno okvir za debate, konsultacije i koalicije među partnerima.

Medijska opservatorija se posebno zanima za pitanja integriteta medija i novinarstva u regionu, fokusirajući se na štetne prakse vlasništva i finansiranja medija.

U 2013. i 2014, aktivnosti su bile usmerene na medijski integritet u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

U 2015. i 2016. aktivnosti su usmerene na medijske sisteme u zemljama u procesu pridruživanja EU.

Realizaciju ovog projekta je finansijski je podržala Evropska komisija, program „Podrška civilnom društvu“.

Formirana Radna grupa... Unapređivanje izveštavanja o...