search icon Arhiva

Medijski edukatori iz Srbije na treningu u Češkoj

U okviru projekta „Debanking Misinformation“ koji Novosadska novinarska škola realizuje u saradnji sa organizacijom „Tranzitions“, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova iz Češke, od 9. do 15. maja 2017. šestoro medijskih edukatora iz Srbije učestvovalo je na treningu u Pragu i Brnu.

Grupa edukatora, koju su činili predstavnici katedri za žurnalistiku i civilnih organizacija koje se bave profesionalizacijom medija, pohađala je četvorodnevni program zajedno sa polaznicima iz Jermenije, Gruzije, Belorusije, Slovačke, Mađarske i Češke. Trening se bavio analizom informacija na socijalnim mrežama u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi. Učesnici su upoznati sa brojnim alatima za verifikovanje izvora i tačnosti informacija koje se pojavljuju u medijima.

Nakon povratka u Srbiju, edukativni materijali će biti prevedeni na srpski jezik kako bi bili dostupni za edukaciju srpskih novinara. Takođe, obučeni treneri će u oktobru 2017. u Novom Sadu o ovoj temi sprovesti edukaciju mladih novinara i studenata žurnalistike, kako bi stečeno znanje dobilo primenu i u našoj zemlji.

Dodeljene Nagrade EU... Kovčežić: pripovetke na...