search icon Arhiva

Medijski sadržaji učesnika međunarodnog treninga o medijskoj pismenosti

Učesnici međunarodnog treninga o medijskoj pismenosti, koji se odigrao u Sremskim Karlovcima od 15. do 21. maja 2022, kreirali su edukativne medijske sadržaje u kojima su koristili znanja i veštine stečene na treningu.

Grupa učesnika iz Španije kreirala je reportažu o treningu, kao i o Sremskim Karlovcima i Novom Sadu. Radeći na reportaži omladinski radnici iz Španije razvijali su veštine fotografisanja, snimanja i montiranja.

Video se može pogledati na linku ovde.

Učesnici iz Španije su, pored reportaže, realizovali i intervju sa Milovanom Nikolićem, zamenikom urednika FakeNews Tragača. Intervjuom se zalazi dublje u temu dezinformacija, što je bila jedna od tema i treninga.

Video se može pogledati na linku ovde.

Najmlađi učesnici, omladinski radnici iz Severne Makedonije, kreirali su video sadržaj koji simulira jedno izdanje informativne emisije. Na ovaj način, učesnici su radili na pisanju scenarija emisije, osmišljavanja sadržaja, uređivanje i ređanje priloga, sprovođenje intervjua i vežbanje javnog nastupa.

Video se može pogledati na linku ovde.

Prosvetni radnici iz Srbije, koji su takođe učestvovali na treningu, kreirali su video izveštaj sa treninga pri čemu su radili na razvijanju svojih novinarskih veština izveštavanja o nekom događaju, ali i veštine snimanja i montiranja video sadržaja.

Video se može pogledati na linku ovde.

Cilj ovog projekta bio je razvijanje veština za kritičku analizu medijskih sadržaja među evropskim omladinskim radnicima čime se doprinosi cilju Erazmus+ programa u pružanju mogućnosti za neformalni obrazovni i profesionalni razvoj omladinskih radnika, kao i izgradnja kapaciteta omladinskih radnika za kreativno i proaktivno korišćenje medija.

Trening je bio organizovan u okviru projekta “Youth Against Disinformation” kroz Erazmus+ program Evropske unije koji realizuje Novosadska novinarska škola sa partnerskim organizacijama International Consulting and Mobility Agency Sociedad de Responsabilid Ad Limitada (Incoma) iz Španije, Center for Intercultural Dialogue Association iz Severne Makedonije i Steps for Youth sa Kipra.

Povodom Dana ljudskih... Medijska strategija –...