search icon Arhiva

Mission Defence: Kako odbraniti novinarstvo

U okviru projekta „Mission Defence: using activism and legal possibilities to resist the pressures on the media“, Novosadska novinarska škola objavila je e-publikacijuPritisci na medije u Srbiji i metode odupiranja“. Reč je o vodiču kroz pravne mogućnosti i aktivističke metode borbe protiv cenzure i finansijskih pritisaka. Publikacija se sastoji iz tri segmenta:

[1] Prvi deo je teoretski i posvećen je pitanjima cenzure i važnosti medijskih sloboda, uz pregled istorijskih i savremenih tendencija na tom polju.

[2] Drugi segment sadrži analizu pravnih mogućnosti na koje se novinari i mediji mogu osloniti kako bi se odbranili od cenzure i pritisaka, te zaštitili javni interes.

[3] Treći deo posvećen je praktičnoj primeni predloženih rešenja, kroz iskustvo pokreta “Podrži RTV”, koji je upotrebio čitav niz pravnih i kreativnih rešenja u svojoj borbi za profesionalan i nezavisan javni servis.

Nakon objavljivanja ove publikacije, NNŠ je u saradnji sa pokretom „Podrži RTV“ organizovala dvodnevni trening za studente novinarstva, koji prati istraživanje pritisaka na medijske slobode u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu i Pančevo, sa akcentom na one medije koji su finansijski zavisni od državnog novca. Trening je organizovan tako da prati sadržaj publikacije, što znači da su studenti kroz četiri predavanja i radionice upoznati sa pravnim mogućnostima reagovanja na pritiske, zatim kroz otvorene i prikrivene forme cenzure, posledice autocenzure i finansijskih pritisaka, kao i sa aktivističkim vidovima otpora pritiscima. Izveštaji o medijskim slobodama u vojvođanskim gradovima biće objavljeni do kraja februara.

euf1

Ovaj projekat finansira Evropska unija putem programa za male grantove „Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi Hrvatsko novinarsko društvo u okviru projekta „Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara“, koji u partnerstvu izvodi šest regionalnih novinarskih asocijacija: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Asocijacija novinara Kosova (AJK), Asocijacija novinara Makedonije (AJM) i Sindikat medija Crne Gore (TUMM).

Defence Interim

Dan u tvojim... Dan u tvojim...