search icon Arhiva

Monitoring primene novih medijskih zakona

Novosadska novinarska škola u okviru projekta Medijska opservatorija Jugoistočne Evrope realizuje monitoring primene novih medijskih zakona u Srbiji. Na osnovu rezultata monitoringa realizovanog u prvoj polovini 2015. godine sačinjena su dva izveštaja: JAVNI SERVISI (NI)SU U SLUŽBI GRAĐANA i PRIVATIZACIJA MEDIJA NA JEZICIMA MANJINA: ŠANSA ILI NESTANAK?

Izveštaj Javni servisi (ni)su u službi građana se bavi ostvarivanjem osnovne funkcije oba javna servisa u Srbiji (RTV i RTS) prema novousvojenom Zakonu o javnim medijskim servisima iz 2014. Načinjen je na osnovu kritičke analize diskursa centralnih informativnih emisija javnog servisa Srbije i javnog servisa Vojvodine, programa na srpskom i mađarskom jeziku.

Privatizacija medija na jezicima manjina: šansa ili nestanak? razmatra probleme koje u sistem informisanja na manjinskim jezicima unose obavezna privatizacija medija i druge odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i nudi preporuke za valjana rešenja koja mogu obezbediti finansijsku održivost, nezavisnost i unapređen kvalitet manjinskih medija.

Izveštaji:
Javni servisi (ni)su u službi građana
Privatizacija medija na jezicima manjina: šansa ili nestanak?

Odbrojavanje: Drugi krug... O Radio: Virtuelno...