search icon Arhiva

O Radio: Virtuelno okupljalište mladih

Manje od tri meseca preostalo je do uvođenja novog sistema finansiranja RTS-a i RTV-a. Građani Srbije biće u obavezi da plaćaju RTV taksu, i taj je namet – koji se doživljava kao nov, premda je samo oživljen nakon privremene suspenzije – podstakao debate o kvalitetu javnih medijskih servisa, ali i o njihovoj budućnosti. Koliko Radio-televizija Vojvodine danas opravdava svoj slogan „Bliži vama“? Srđan Mihajlović, generalni direktor RTV-a, istakao je na javnoj raspravi održanoj u Skupštini AP Vojvodine da u javnosti postoji ozbiljno nerazumevanje uloge i filozofije javnog servisa. Korak ka prevazilaženju tog problema svakako je načinjen osnivanjem O radija, koji je za manje od godinu dana postao virtuelno okupljalište mladih.

Javna rasprava o O radiju bila je poslednja u nizu od šest rasprava na kojima se govorilo o ispunjavanju javnog interesa u programima RTV-a. U publici je, međutim, bilo izuzetno malo predstavnika populacije koju O radio vidi kao svoju ciljnu grupu. Klara Kranjc, urednica Omladinskog radija, nije u tome videla paradoks, već još jednu potvrdu činjenice da je mladima draža komunikacija preko društvenih mreža nego putem javnih okupljanja. O radio je za samo godinu dana dostigao veliku popularnost, a sluša se ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona. Slušaoci su imali priliku da putem O radija prate sve relevantne muzičke festivale u Srbiji i okruženju, a poseban uspeh za redakciju predstavlja drugo mesto na takmičenju evropskih radijskih stanica, održanom u Milanu. Tamo su, kaže Klara Kranjc, O radio nazvali „malim čudom iz Srbije“. Najmlađi medij RTV-a proslaviće 29. novembra svoj prvi rođendan, a tom prilikom biće predstavljeni novi sajt i nova programska šema, sa većim udelom govornog programa. Posebna novina biće jutarnji program od šest do devet časova, jer – kako kažu u redakciji radija – „vreme je da omladina ustaje ranije“.

Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka, pohvalio je O radio kao projekat sa dobrim programskim sadržajem i kvalitetnom redakcijom, u kojoj preovlađuju mladi ljudi visokog obrazovanja. Ipak, dodaje da bi ovaj medij mogao da doživi pun zamah tek ako bi dobio terestrijalnu frekvenciju. Program je zasad moguće slušati samo preko onlajn striminga, što ograničava njegovu pristupačnost, a samim tim i slušanost. Sistematske promene nabolje moguće su ukoliko se novi sistem naplate pokaže kao efikasan, ali i ako javnost shvati da – prema rečima profesora Veljanovskog – javni servis treba da bude ugaoni kamen demokratije u svakoj evropskoj državi.

Monitoring primene novih... Javna rasprava o...