search icon Arhiva

Novosadska novinarska škola dobila reakreditaciju za edukativni program „Medijska pismenost“

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja reakreditovao je program stručnog usavršavanja Novosadske novinarske skole “Medijska pismenost”.

Cilj edukativnog programa „Medijska pismenost“ je da kod prosvetnih radnika razvije sposobnost razumevanja, analiziranja i evaluacije medijske poruke, kao i sticanje kompetencija relevantnih za postavljanje medijskih sadržaja u društveno moralne sisteme vrednosti.

Obukom što većeg broja prosvetnih radnika u oblasti medijske pismenosti i osnova novinarstva, doprinosi se osposobljavanju za pružanje pomoći učenicima da načine prve korake u samostalnom kreiranju medijskih poruka.

Po međunarodnoj regulativi, medijska pismenost nije izolovano znanje, ono „uvezuje“ saznanja koja se izučavaju u nastavi maternjeg jezika, sociologije, istorije, psihologije, informatike i građanskog vaspitanja.

Od programa se između ostalog očekuje da nam ukaže na razliku između medijske menipulacije koja se kreće u dozvoljenim okvirima od manipulacije kao društvene zloupotrebe ( primeri prilagođeni osnovnim/srednjim školama/učenicima).

Očekivani efekti programa su:

– Selektivna i kritička potrošnja medijskih proizvoda

– Umetnost komuniciranja unutar masovne kulture

– Postavljanje medijskih sadržaja u društveno moralne sisteme vrednosti

Akreditacija za ovaj edukativni program postaje važeća od 1. septembra 2012. i traje do 30. avgusta 2014. godine.

Debata na Filozofskom... Radosavljević: DS najveći...