search icon Arhiva

Novosadska novinarska škola osvojila nagradu ERSTE fondacije za društvenu integraciju!

Novosadska novinarska škola osvojila je specijalnu nagradu žirija ERSTE Fondacije za društvenu integraciju, u konkurenciju 1988 projekata iz Evrope. Nagradom se odaje priznanje izuzetnim društvenim projektima koji demonstriraju kvalitet, inovativnost i održivost. Udruženje građana Novosadska novinarska škola je nagradu osvojila za projekat pod nazivom „Dan u tvojim cipelama“. Ceremonija dodele održana je u četvrtak uveče, 27. juna 2013. u Beču.

Projekat “Dan u tvojim cipelama”, koji je realizovan do sada u 5 ciklusa, doprineo je da buduće generacije novinara posvete više pažnje izveštavanju o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Mladi novinari su kroz interaktivne radionice upoznati sa psihološkim i komunikacionim poteškoćama koje osoba sa invaliditetom doživljavaju svakodnevno dok su studenti sa invaliditetom bili uključeni u proces izrade radijskih i televizijskih paketa kako bi bolje razumeli novinarski posao i u budućnosti lakše komunicirali sa novinarima. Svi kreirani prilozi emitovani su na lokalnim, regionalnim i nacionalnim radio i TV stanicama u Srbiji.

Cilj ovog projekta bio je da se, edukacijom i treningom mladih novinara i zajedničkom medijskom produkcijom studenata novinarstva i studenata sa invaliditetom, senzibiliše i osvesti društvo o potrebama i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju mladi sa invaliditetom.

Na vest o dobijanju nagrade, predsednica upravnog odbora Novosadske novinarske škole, prof. dr Dubravka Valić-Nedeljković izjavila je:

– Projekat „Dan u tvojim cipelama“ je pravi primer filozofije inkluzije. To je jedna topla ljudska priča o mladima koji umeju da prepoznaju vrednosti zajedništva, međusobnog razumevanja i želje da zajednički izgrade bolje okruženje za osobe sa invaliditetom. Srećni smo što je upravo ovaj projekat prepoznat od međunarodne zajendice kao vredan pažnje i kao model dobre prakse za izgrađivanje inkluzivnog društva.

Nagrada se dodeljuje svake druge godine, za projekte društvene integracije u 13 evropskih zemalja: Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu.

ERSTE Fondacija podržava pobedničke organizacije novčanom nagradom, vidljivošću u medijima, integracijom u lokalne i međunarodne mreže organizacija i prilikama za dalji razvoj. Cilj je promocija i doprinos razvoju inkluzivnog, dostojanstvenog i pravednijeg društva, u kojem niko neće ostati zapostavljen.

Otvoren poziv na... Dan u tvojim...