search icon Arhiva

Novosadska novinarska škola se predstavila u Sarajevu

Panel diskusija «Mladi i … (ne) obrazovani» sa temom obrazovanja novinara u BiH i regiji, održana je povodom 3. maja, Dana slobode medija, u Medija centru u Sarajevu. O toj veoma važnoj temi koja pre svega postavlja pitanje da li smo, kao društvo, svedoci degradacije novinarske profesije i snižavanja standarda, učestvovali su šefovi odseka za medijske studije fakulteta u Bosni i Hercegovini, urednici vodećih bosanskih medija, predstavnici takozvanog građanskog novinarstva, novog oblika neprofitnog medijskog glasila, kao i studenti novinarstva. Novosadska novinarska škola podelila je svoja iskustva u alternativnom, vaninstitucionalnom obliku obrazovanja novinara, kao škola koja je obučila 13 generacija novinara na Osnovnim studijama novinarstva i kao mesto odakle su regrutovani brojni novinari i urednici širom Vojvodine.

Zajednički zaključak učesnika je da za snižavanje standarda novinarske profesije odgovornost dele svi, od fakulteta na koje se iz godine u godinu upisuje veliki broj studenata bez valjane eliminacije; preko medija koji često zapošljavaju novinare, takođe bez valjane eliminacije, ali i samih studenata koji nakon početnog entuzijazma gube motivaciju da se dalje edukuju i pristaju da rade pod najrazličitijim uslovima rada. Za poboljšanje materijalne situacije novinara i drugih medijskih radnika predloženo je osnivanje granskih sindikata. Takođe, stoji i predlog da se, poput pokušaja u Sloveniji, uvede licenciranje novinara, čime bi se, kako se veruje, vratilo poverenje auditorijuma u javno izgovorenu reč.

Ovom diskusijom zapravo se nastavila gotovo decenijska debata o potrebi definisanja jasnih strategija za obrazovanje novinara i medijskih profesionalaca kako u Srbiji koja degradaciju novinarske profesije pravda tranzicijom, a region ratom i posleratnim periodom.

 

Snimi korupciju Kofinasiranje „Interupcije korupcije“