search icon Arhiva

O medijskoj pismenosti edukovano više od 380 učenika u 20 škola

Novosadska novinarska škola je tokom letnjeg polugodišta školske 2021/2022. godine realizovala 20 radionica u školama širom Srbije i tom prilikom o medijskoj pismenosti edukovala više od 380 đaka.

Tokom jednočasovnih radionica 384 učenika 10 osnovnih i 10 srednjih škola u Beogradu, Požarevcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Sremskim Karlovcima, Petrovaradinu, Bečeju, Bačkom Gradištu, Molu, Čeneju i Sirigu imali su priliku da nauče kako da prepoznaju spin i dezinformacije u medijima i na društvenim mrežama.

Cilj radionica je bio razvijanje medijske pismenosti učenika u formalnom obrazovanju, odnosno kapacitiranje dece i mladih kako bi mogli da proveravaju informacije i prepoznaju spinovanje u tradicionalnim i novim medijima.

Treneri na radionicama bili su mladi, kolege i saradnici Novosadske novinarske škole, a koji su aktivni takođe i u Fake News Tragaču (Ivan Subotić), Bečejskom udruženju mladih (BUM) (Gordana Adamov), Udruženju mladih Roma Srbije (Jasmina Ristić) i Pokretu Gorana Vojvodine (Anđela Stokić).

Radionice su se realizovale u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“uz podršku Erazmus+ programa Evropske unije, a sredstva za sufinansiranje projekta obezbedila je i Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Kultura sveta i... Balkan Balkancima –...