search icon Arhiva

Objavljen Vodič za nastavnike o medijskoj pismenosti u okviru globalnog obrazovanja

Novosadska novinarska škola je sa saradnicima, prosvetnim radnicima, pripremila Vodič za nastavnike o medijskoj pismenosti u okviru globalnog obrazovanja.

Cilj publikacije jeste da se kroz praktične primere inspirišu i podstaknu i drugi prosvetni radnici u našoj zemlji da realizuju medijsku pismenost u okviru globalnog obrazovanja i omoguće svojim đacima da stiču znanja i kompetencije koje će ih učiniti svesnim, kompetentnim i aktivnim građaninom globalnog sveta.

Vodič donosi primere medijskog opismenjavanja u okviru globalnog obrazovanja u sistemu formalne nastave navodeći 12 priprema za čas iz različitih predmeta za učenike različitog uzrasta. U publikaciji su tako dati primeri kako se medijska pismenost i globalno obrazovanje mogu implementirati na časovima predmeta kao što su Srpski jezik i književnost, Građansko vaspitanje, Filozofija, Geografija, Svet oko nas, Jezik, mediji i kultura, Marketing i Veštine komunikacije. Autori svih 12 priprema za čas su i sami prosvetni radnici, nastavnici i učitelji u osnovnim i srednjim školama širom Srbije koji u svome radu već implementiraju medijsku pismenost i globalno obrazovanje.

Vodič je dostupan u elektronskom formatu i može se preuzeti na linku ovde.

Ova publikacija je izrađena sredstvima Zajedničkog Projekta Evropske unije i Saveta Evrope u okviru projekta „Medijska pismenost u globalnom obrazovanju“ Novosadske novinarske škole.

Podkast – medij... „Neizvinite!“ ― javno...