search icon Arhiva

Od steriliteta do Bila Gejtsa: dezinformacije u komentarima na vesti o HPV vakcini

Početkom aprila brojni domaći mediji preneli su informaciju da je za studente i studentkinje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu omogućeno besplatno vakcinisanje protiv humanog papiloma virusa (HPV) – virusa koji je uzročnik 70% slučajeva raka grlića materice, a takođe se povezuje i sa rakom anusa i orofarengijalnim kancerima. Međutim, vest o besplatnoj imunizaciji dostupnoj studentima ispratio je i nemali broj dezinformacija o navodnim štetnim posledicama primanja ove vakcine. Analizirali smo neke od komentara na Fejsbuku u vezi sa ovom temom i uvideli da se slične dezinformacije zapravo u naletima pojavljuju svaki put kada se u javnosti počne intenzivnije govoriti o vakcini protiv HPV-a.

Za potrebe ove studije slučaja, analizirali smo komentare ispod objava na Fejsbuk stranici portala Radio 021 iz Novog Sada koje se tiču vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV). Reč je ujedno o mediju koji kontinuirano izveštava o temi imunizacije protiv HPV-a od kako se ova vakcina pojavila na našem tržištu. Analizom je obuhvaćeno 20 objava stranice „Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz” na Fejsbuku, koje su sadržale ukupno 849 komentara. Objave su filtrirane pretragom ključnih reči „HPV vakcina” i „vakcina protiv HPV-a” unutar Fejsbuk stranice Radija 021. Najstarija objava koju nam je pretraga ponudila je od 15. januara 2018, a najnovija od 22. aprila 2024. godine. Sve objave obuhvataju embedovani link koji vodi ka određenom tekstu na sajtu 021.rs, uz kratak opis koji se nalazi unutar samog posta.

Najveći broj komentara, čak 268, uočen je ispod objave od 21. oktobra 2020. koja je vodila ka tekstu pod naslovom „Razgrabile se HPV vakcine za starije devojčice u Novom Sadu, apel lekara da roditelji dovedu mlađe na vakcinaciju”. U još nekoliko objava je sadržano preko 100 komentara, dok je bilo i onih sa par desetina ili svega nekoliko komentara, kao i četiri objave u kojima nije bilo komentara i koje su prošle relativno neopaženo. Najveći broj komentara i reakcija zabeležen je u periodu od avgusta do oktobra 2020. godine u tri objave koje su se odnosile na početak besplatne imunizacije devojčica u Novom Sadu protiv HPV-a. Pored toga, i vest „Nema više HPV vakcina za studente u Novom Sadu: Vakcinisano 400 devojaka i 50 momaka” iz aprila ove godine zabeležila je preko 100 komentara korisnika i korisnica Fejsbuka.

Dezinformacije o HPV vakcinama u komentarima na vesti

U posmatranom uzorku, dezinformacije u komentarima najčešće su se odnosile na bezbednost vakcine i one su uključivale tvrdnje o tome da vakcina nije dovoljno ispitana i da je njen sastav upitan. „Prepuna Timerosala (metil žive prim. aut), kao i ostale vakcine. Kada budu bile vakcine na baznoj osnovi kao što je u Evropi i Rusiji, onda da i razmislimo” navodi se u jednom od komentara. Sastav vakcine Gardasil 9 koja se trenutno primenjuje u Srbiji proverili smo na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva, kao i na sajtu proizvođača vakcine. Dostupne deklaracije i uputstva za korišćenje leka ne obuhvataju navodne sporne sastojke vakcine. Na sajtu proizvođača vakcine su, takođe, vrlo jasno istaknuta neželjena dejstva koja se mogu javiti neposredno nakon imunizacije.

U posmatranim komentarima je takođe zapažen i niz dezinformacija o tome da vakcina uzrokuje neplodnost (posebno kod devojčica) ili čak da je sterilizacija zapravo glavna svrha vakcine. „Nemci su protiv ove vakcine i zabranjena je tamo jer može da izazove sterilitet” poručuje jedan komentar, dok se brojnim drugim navodi: „Najbolji način da ostanete sterilne, a verovatno i nešto još gore”; „Zagarantovana sterilizacija devojčica”; „Od djece nam rade nerotkinje i vama to još nije jasno”; „Sterilizacija je krenula, kakve ovce”. Međutim, ni ova tvrdnja nema utemeljenja u dostupnim naučnim studijama. Informacije dostupne na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, pozivajući se na postojeća istraživanja, takođe negiraju uzročno-posledičnu vezu između primanja vakcine i pojave primarne insuficijencije jajnika.

U posmatranima komentarima uočene su i dezinformacije o tome da vakcina može biti smrtonosna ili izazvati paralizu, tumore i autoimuna oboljenja: „Izaziva paralizu, u UK zaustavljeno cjepljenje”; „TO SU OTROVI I CIPOVI. TESKO ONOME KO TO BUDE DOBIJO”; „Neka im bog pomogne, čekaju ih autoimuna oboljenja i tumori protiv kojih su se vakcinisali!”. Takođe bile su prisutne i dezinformacije koje govore kako se nad osobama kojima se kod nas ova vakcina besplatno daje zapravo vrši eksperiment: „Taman da se sprovede eksperiment”; „Svi koji su dobili su pod eksperimentom !”. U tom kontekstu pominju se i farmakomafija i osnivač Majkrosofta Bil Gejts kao glavni akteri odgovorni za upotrebu i promociju „sumnjive” vakcine – „To i jeste Bilovo rešenje za istrebljenje ljudskog roda…”. Osim toga, tu su i tvrdnje koje se tiču (ne)poverenja u konkretnog proizvođača vakcine (Gardasil). „Niste čuli ranije za ovu ozloglašenu Gardasil vakcinu i sta je po svetu izazvala!?!?!? Onda cete videti na svojoj deci”, navodi se u jednom od komentara.

Prema dostupnim istraživanjima najčešća neželjena dejstva ove vakcine su: bol na mestu uboda, crvenilo, otok, blaga povišena temperatura i sl. kao simptomi koji se javljaju neposredno nakon dobijanja vakcine i koji prestaju nakon nekoliko dana, objašnjeno je na sajtu američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju. Drugim rečima, nismo uspeli da pronađemo relevantno istraživanje koje bi potkrepilo tvrdnje o ozbiljnim neželjenim posledicama pomenutim u gorenavedenim komentarima.

U nešto manjem obimu uočeni su i komentari kojima se implicira da je vakcina protiv HPV-a nešto što je potrebno samo osobama koje često menjaju partnere, odnosno da su smanjen broj seksualnih partnera i redovni pregledi dovoljna prevencija. „Bolje da se devojke uce da ne budu promiskuitetne…”; „Roditelji treba da nauče decu da ne treba da imaju odnose dok su deca…”; „Losa im je to zastita! Pogotovo kad se partneri menjaju ko carape”, poručuju obmanjujući komentari. Istina je da su preventivni pregledi obavezan deo brige o reproduktivnom zdravlju i nakon dobijanja vakcine, ali oni svakako ne zamenjuju potrebu za vakcinacijom protiv HPV-a. Takođe, istraživanja negiraju korelaciju između dobijanja vakcine i povećanog rizičnog seksualnog ponašanja.

Pored toga, bilo je i komentara koji su sadržali dezinformacije kojima se negira da je humani papiloma virus uopšte izazivač raka grlića materice, te onih u kojima se dovodi u pitanje smisao procesa vakcinacije uopšte. Zabeleženo je i nekoliko komentara kojima se implicira da besplatne vakcine protiv HPV-a zapravo predstavljaju zaostale doze vakcina protiv koronavirusa koje je sada potrebno distribuirati. „Nemaju kome uvaliti vakcine za koronu pa ko veli dajte decu da spricamo..uzasni su…”; „Jesu to one koje su ostale iz nazi kovid experimenta ?”, tvrdili su građani u komentarima.

„O tome ceo svet zna samo se mi pravimo pametni”

Najveći deo komentara koji su sadržali ove dezinformacije obuhvata navedene tvrdnje bez argumentacije ili navođenja izvora u kojima bi se one mogle proveriti. Na dezinformaciju se najčešće upućuje kao na nešto „opštepoznato” što nije potrebno dodatno obrazlagati ili na nešto očigledno, samorazumljivo i logično. Dobar primer  predstavlja sledeći komentar: „Niko ne treba da je primi kolko je stetna o tome ceo svet zna samo se mi pravimo pametni”.

Onda kada postoji pozivanje na nekakve „dokaze”, najčešće se upućuje na dokumentarne filmove ili intervjue: „Nedavno sam gledala dokumentarac, sniman u Indiji…”; „Ovde mozete pogledati dokumentarac koji je radila svajcarska nacionalna televizija (SRF) o stetnostima ove vakcine…”. Kao navodno kredibilini izvori koristili su se i  „dokazani” slučajevi neefikasnosti ili štetnosti vakcine u drugim zemljama, ponovo bez navođenja detalja o tim slučajevima. „Zasto je ta vakcina u Americi povučena iz upotrebe? I kakve slučajeve je zabeležila u registru oštećenih vakcinama?”, pita se građanin u jednom od komentara.

Iz analiziranih primera takođe smo uvideli da vesti o vakcini protiv HPV-a prate slične dezinformacije koje su se u ranijem periodu pojavljivale i o drugim vakcinama, pre svega o vakcini protiv koronavirusa, a koje se najčešće tiču njihovog „sumnjivog” ili „neproverenog” sastava i nuspojava, te navođenja vakcina kao sredstva za kontrolu populacije. Ipak, neke su specifične za vakcinu protiv humanog papiloma virusa, poput one da je vakcina potrebna samo osobama koje često menjaju partnere i da su samo one u riziku od infekcije HPV-om. Takođe, i dezinformacija o izazivanju steriliteta kod devojčica je dominantna kada je reč specifično o vakcini protiv humanog papiloma virusa.

Dezinformacije kojima se šire netačni ili izmišljeni podaci o sastavu, učinkovitosti ili neželjenim dejstvima vakcine protiv HPV-a targetiraju reproduktivno zdravlje žena, kao grupe koja najčešće snosi najopasniju posledicu zaraze HPV-om, a to je rak grlića materice. Iako konkretni komentari i dezinformacije koje smo analizirali nisu potekli iz zvaničnih izvora, već predstavljaju izraze pojedinačnih korisnika i korisnica Fejsbuka, oni i dalje mogu biti opasni u kontekstu javnog zdravlja i kreiranja opšte slike o vakcinama protiv HPV-a kao nebezbednim i nepoželjnim.

Irena Čučković

Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravno i istinito: dekonstruisanje rodnih dezinformacija u medijima“. Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Ilustracija je generisana veštačkom inteligencijom.

Rodno osetljiv jezik... Izveštavanje o transrodnim...