search icon Arhiva

Održan onlajn hakaton #YouthForMILSolutions

Onlajn hakaton #YouthForMILSolutions, koji je organizovala Novosadska novinarska škola, okupio je 11 mladih ljudi između 18 i 35 godina, kako bi tražili originalna i kvalitetna rešenja za probleme i izazove na polju medijske i informacione pismenosti. Svi učesnici imali su priliku da nominuju temu koju smatraju najprikladnijom i najaktuelnijom. Na osnovu nominacija koje su dali učesnici i u skladu sa prioritetima hakatona, tri teme su imenovane kao tematski opseg hakatona – Medijska pismenost i obrazovanje, Lažne vesti i teorije zavere i Društvene mreže: Mladi i TikTok.

Tokom tri dana, od 26. do 28. aprila, učesnici su radili u tri tima, a svaki tim je imao svog mentora – stručnjaka za oblast u kojoj je grupa radila. Tokom svog rada, timovi su kombinovali različite metode – istraživanje, „oluja ideja“ i kreativne vežbe. Rešenja kreirana tokom hakatona bila su namenjena različitim ciljnim grupama – učenicima, široj javnosti i roditeljima TikTok korisnika. Predložena rešenja su se kretala od obrazovnih/kreativnih radionica i MIP takmičenja za učenike, platformi za dekonstrukcije teorija zavere o virusu COVID 19, do obrazovnih aktivnosti za roditelje korisnika TikTok-a.

Iako su sva predložena rešenja dobila pohvale članova žirija, jedno rešenje je istaknuto kao najaktuelnije u smislu izabrane teme i najkoherentnije po pitanju razrade. Za pobednike hakatona #YouthForMILSolutions proglašen je tim koji je pružio odgovor na teorije zavere u vezi sa virusom COVID 19. Cilj predloženog rešenja je informisanje građana o važnosti vakcinacije radi očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja kroz dekonstrukciju teorija zavere u mejnstrim medijima i na društvenim mrežama. Članovi pobedničkog tima su: Haris Tutić (BiH), Teodora Radojičić (SRB), Aleksandar Pantelić (SRB) i Sara Krsmanić (SRB).

Hakaton #YouthForMILSolutions realizovan je u sklopu regionalnog programa „Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj medijske i informacione pismenosti na Zapadnom Balkanu”, koji uz podršku Europske unije implementiraju partnerske organizacije Mediacentar Sarajevo, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, Novosadska novinarska škola, Mirovni Institut, SEENPM.

„Linija između moderacije... Rezultati konkursa za...