search icon Arhiva

Održan trening o globalnom obazovanju i medijskoj pismenosti za nastavnike

Novosadska novinarska škola održala je trening za omladinske radnike o medijskoj pismenosti u okviru globalnog obrazovanja od 4. do 5. juna u Novom Sadu.

Treningu je prisustvovalio 12 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola širom Srbije, poput Novog Sada, Beograda, Niša, Loznice, Kule, Sombora, Šida, Žitorađa, Topole, Kragujevca i Leskovca. Učesnici su na treningu imali priliku da nauče kako da sprovode medijsku pismenost u nastavi u skladu sa standardima globalnog obrazovanja i da ojačaju sopstvene kompetencije kritičkog čitanja medija. Predavačice na treningu bile su saradnice Novosadske novinarske škole, a teme o kojima se govorilo bile su: globalno obrazovanje, medijska pismenost, interkulturalnost i mediji, dezinformacije i fektčeking, medijska pismenost u projektnoj nastavi, medijska produkcija u nastavi i kritičko mišljenje u nastavi.

U narednom periodu nastavnici će pripremiti nastavne materijale koji će služiti kao primer dobre prakse o tome kako implemetirati medijsku pismenost i globalno obrazovanje u nastavi. Nastavni materijali će biti objavljeni u onlajn publikaciji tokom avgusta meseca na sajtu Novosadske novinarske škole i poslati na 50 adresa škola u Srbiji.

Trening je realizovan u okviru granta „Medijska pismenost u globalnom obrazovanju“ podržanog kroz zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope.

Poziv na konferenciju... Otvaranje Medijskog lavirinta...