search icon Arhiva

Održan trening o izveštavanju o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama

Dvodnevni trening o izveštavanju o zaštiti životne sredine održan je u Novom Sadu 30. juna i 1. jula. Devet novinara iz Srbije pohađalo je radionicu dizajniranu da osnaži medijske radnike u izveštavanju o temi klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Trenerski tim koji su činili stručnjak za klimatske promene i profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević i medijski ekspert i urednik portala FakeNews Tragač, Stefan Janjić upoznao je učesnike sa osnovnim pojmovima sa kojima će se susretati u izveštavanju o klimatskim promenama, kako da pročitaju i razumeju podatke o ovoj temi, ali i kako da ih na najjednostavniji način predstave publici kroz svoj rad.

Prvi dan radionice, Vladimir Đurđević posvetio je objašnjenju fenomena klimatskih promena, njegovom uzroku, posledicama, ali i rešenjima za globalno zagrevanje. Učesnici su upoznati sa relevatnim bazama podataka kada je ova tema u pitanju, ali i sa najčešćim zabludama i mitovima koje se vezuju za klimatske promene.

Tokom drugog dana radionice, učesnici su sa Stefanom Janjićem stekli znanje o tehnikama istraživanja i verifikacije podataka o klimatskim promenama. Takođe, naučili su kako da prepoznaju i provere lažne vesti i tvrdnje o ovom fenomenu. Na kraju treninga, upoznati su sa najboljim praksama u izveštavanju o globalnom zagrevanju i klimatskim promenama i kako na vizualno dopadljiv način da svoj sadržaj prikažu publici.

Trening je organizovan u okvriu projekta „Jačanje uloge medija u suočavanju sa klimatskom krizom“ koji se realizuje iz sredstava projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Albanije – Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) i Severne Makedonije – Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM) koji finansira Norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

Projekat „Jačanje uloge medija u suočavanju sa klimatskom krizom“ sprovodi Novosadska novinarska škola uz podršku partnerskih organizacija – Albanskog medijskog instituta, Fondacije Mediacentar, Crnogorskog medijskog instituta i Makedonskog instituta za medije.

Analiza „Balkanskog špijuna“... Предлог практичне политике:...