search icon Arhiva

Održana regionalna konferencija i karavan o medijskoj pismenosti

Novosadska novinarska škola realizovala je 12, 13. i 14. oktobra karavan medijske pismenosti i regionalnu konferenciju koja je okupila mlade, novinare i prosvetne radnike iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Karavan medijske pismenosti organizovan je, pored Crne Gore, i u Srbiji a okupio je zainteresovane mlade koji su zajedno posetili Valjevo, Beograd i Novi Sad gde su bile organizovane različite tribine, posete i sastanci. U okviru ove aktivnosti 10 mladih iz Crne Gore imalo je priliku da se upozna sa medijskom scenom Srbije i nauči nešto više o lokalnom novinarstvu i javnim servisima sastankom sa urednicom Kolubarskih Darijom Ranković u Valjevu i poseti Oradiju Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu. Jedna od stanica karavana bio je i Beograd gde je organizovana tribina o mladima i medijima na kojoj su posetioci mogli da čuju iskustva i inspirativne priče o mogućnostima novih medija od novinarki Njuzneta Jelisavete Miletić, Radija Beograd 202 Lane Nikolić i predstavnika KOMS-a Nikole Ristića.

Naredna dva dana u Novom Sadu realizovana je regionalna konferencija na kojoj se sa medijskim stručnjacima, novinarima i profesorima razgovaralo o novim medijskim navikama i formama, govoru mržnje, medijskoj manipulaciji i propagandi i uticaju na mlade, te o lažnim vestima.

Događaj je realizovan u okviru projekta „WeB Media Literacy” koji sprovode organizacije Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije i GONG iz Hrvatske uz podršku Erazmus+ programa Evropske unije, a sredstva za sufinansiranje projekta obezbedila je i Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Medijska produkcija: maliciozna... Medijski uticaji: moć...