search icon Arhiva

Oko 130 đaka obučeno kompetencijama medijske pismenosti

U okviru projekta „Megafon: mladi u misiji medijskog opismenjavanja“ Novosadska novinarska škola realizovala je dvodnevne radionice medijske pismenosti u šest osnovnih škola u Srbiji i tom prilikom obučila oko 130 učenika i učenica.

Tokom dvodnevnih radionica đaci osnovnih škola u Apatinu, Novom Pazaru, Mačkatu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Kraljevu učestvovali su u svojim školama na radionicama o stereotipima i predrasudama u medijima, oglašavanju u tradicionalnim i novim medijima, nasilnom sadržaju i njegovom uticaju, i o lažnim informacijama i tehnikama provere sadržaja na internetu. Navedene teme jesu medijski fenomeni sa kojima se deca svakodnevno susreću surfujući na internetu na svojim ličnim mobilnim telefonima i pod čije efekte bi mogli da potpadnu. Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je razvijati kritičko mišljenje o sadržajima kojima se dete izlaže, ali i ponuditi mu adekvatne alate koje bi mogao da koristi u svrhe provere sadržaja ili izražavanja svoje kreativnosti i mišljenja.

Sa ciljem da se doprinese i napretku školske produkcije, drugog dana radionica đaci su obučavani novinarskom pisanju i produkciji. Kako bi učenici i učenice naučili da ispravno razpoznaju nepristrasan novinarski tekst od mišljenja autora u formi novinarskog teksta, đaci su obučavani da pišu vesti, izveštaje ali i kolumne i preporuke. Osim pisanja, grupe učenika su se oprobali i u kreiranju video sadržaja u formi novinarskog priloga i reportaže ili jednostavnog animiranog filma.

Nakon održanih radionica, đaci sa svojim nastavnicima mentorima kreiraju tekstove i video zapise koji će periodično biti objavljivani tokom leta na stranici NNŠ-a u formi videa i specijalizovanih časopisa. Svi radovi će biti predstavljeni na namenskom festivalu u Beogradu u oktobru, na kojem će se razgovarati o produkciji u školama i implementaciji medijske pismenosti u obrazovnom sistemu u Srbiji.

Projekat „Megafon: mladi u misiji medijskog opismenjavanja“ podržala je Ambasada Republike Češće u Beogradu u okviru programa Transition.

Održan trening: Medijska... Prigovor REM-u zbog...