search icon Arhiva

Organizacije nemaju ideje, mediji nedovoljno zainteresovani

Životna sredina je nedovoljno zastupljena u medijima u Srbiji, a za to su podjednako odgovorni i mediji i organizacije koje se bave tom temom, zaključak je okruglog stola „Životna sredina u medijskoj sredini“, koji je održan na SPENS-u.

„Organizacije civilnog društva žele da kroz medije podignu svest javnosti o pitanjima kojima se bave, da formiraju javno mnjenje osetljivo na ta pitanja, i najzad da podstaknu građane na akciju. Problem je u tome što tim organizacijama nedostaje inovativnost, pa se dešava da ne uspevaju na pošalju poziv za konferenciju za novinare ili saopštenje koje će medijima biti dovoljno zanimljivo“, istakla je Zorica Korać, stručnjakinja iz Regionalnog centra za zaštitu životne sredine.

Cilj okruglog stola „Životna sredina u medijskoj sredini“ bila je konstruktivna diskusija o trenutnom stanju, kao i budućim potrebama za poboljašanjem izveštavanja u oblasti zaštite životne sredine.

„Mediji se suočavaju sa mnogim problemima, počevši od malih plata novinara, nepovoljnih radnih uslova, mnogo posla – malo novca, pa i to značajno utiče na motivisanost novinara da se bave kako svakodnevnim pričama, tako i pričama o zaštiti životne sredine“, rekao je Dragan Vidojković iz organizacije Ekoplis u Nišu.

Glavni urednik portala Ekolist u Češkoj, Jan Stejskal, istakao je glavna interesovanja medija, kada se govori o životnoj sredini. „U svakom izveštavanju o životnoj sredini neminovni su politika i novac, a medije interesuje i to kako životna sredina utiče na zdravlje ljudi. U Češkoj se o životnoj sredini izveštava kroz praćenje rada stranaka, na primer Zelene partije, ali i kroz teme koje prate sprovođenje programa koje je država ponudila, kao što je sufinansiranje izgradnje ekološki prihvatljivih stambenih prostora“, zaključio je Stejskal.

Diskusiji je prethodio dvodnevni trening za novinare u Novosadskoj novinarskoj školi, na kom su relevantni stručnjaci u oblasti zaštite životne sredine i medija edukovali novinare kako da na najbolji način izveštavaju o toj oblasti.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Izveštavanje o životnoj sredini u Srbiji“ koji implementira Transitions (TOL) iz Češke, zajedno sa partnerima Novosadskom novinarskom školom, Ekolist-om i Ekopolis-om, i koji je podržala Evropska komisija kroz svoj program “Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU”.

Projekat će trajati do juna 2011. godine. Jedan od produkata projekta biće i veb sajt „Zelene vesti“ na kom će se naći sve neophodne informacije u vezi sa temom projekta, kao i vesti, članci, intervjui i ostali novinarski žanrovi, koje će pripremati novinari koji su učestvovali na treningu.

Više o ovom projektu, pogledajte na sajtu www.zelenevesti.org

Delegation of the European Union to the Republic of Serbia under the EU funded ‘Strengthening Serbia-EU Civil Society Dialogue’ project, www.dijalog.org.rs

 

Završena obuka u... Romi u javnostiRoma...