search icon Arhiva

Počeo regionalni projekat za mlade „WeB Media Literacy“

Implementacija projekta „WeB Media Literacy“ čiji je cilj unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama je počeo. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo. Glavne ciljne grupe projekta su omladinski radnici i omladinske organizacije, obrazovne ustanove, institucije kulture i mediji, sa posebnim akcentom na omladinske medije.

Projekat će ojačati kapacitete:

– omladinskih radnika/ica, obezbeđujući im trening za trenere medijske pismenosti.

– studenata/kinja novinarstva, kroz trening za dekonstrukciju lažnih vijesti.

– mladih novinara/ki, kroz trening o praktičnim i modernim novinarskim vještinama i mobilnom novinarstvu.

– škola i nastavnog osoblja, obezbeđujući im odgovarajuće nastavne materijale i resurse.

Drugi aspekt projekta je inovativna kampanja podizanja svijesti, prvenstveno usmjerena ka mladima, ali i široj publici u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kampanja će biti realizovana na način i kroz kanale bliske mladima. Mladi će biti uključeni kao kreatori i kreatorke kampanje.Projekat „WeB Media Literacy“ pruža prostor mladim ljudima da budu aktivni građani/ke i glasni zagovornici/ce profesionalizacije medija i značaja kritičkog razmišljanja. Mladima se pruža prilika da podignu glas protiv populizma, lažnih vijesti, političke propagande i ksenofobičnih poruka kojima smo izloženi u medijima, a naročito na digitalnim platformama. Na ovaj način mladi uzimaju aktivnu ulogu u demokratizaciji društva i promociji evropskih vrednosti. Konačno, projekat okuplja organizacije civilnog društva, donosioce odluka i mlade iz regiona i tako doprinosi procesu regionalnog pomirenja i saradnje, ističući zajedničku evropsku budućnost ovih zemalja, baziranu na slobodi govora, solidarnosti, različitostima i ljudskim pravima.

Ispratite naše aktivnosti na društvenim mrežama uz haštagove #WeBML i #MediaLiteracy.

Projekat sprovode nevladine organizacije Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije i GONG iz Hrvatske, uz podršku Erazmus + programa Evropske Unije.

WeB Media Literacy Društvene mreže tokom...