search icon Arhiva

Poziv za onlajn trening o dekonstrukciji dezinformacija

Novosadska novinarska škola organizuje onlajn trening o dekonstrukciji dezinformacija za studente novinarstva iz Novog Sada, Beograda i Niša kao i za druge zainteresovane novinare.

Trening će se održati 26. marta sa početkom u 14 časova preko aplikacije Zum (Zoom).

Uslov za prijavu je da kandidat/kinja studira novinarstvo ili srodnu oblast, ili da radi u nekom mediju. Do 15 učesnika biće primljeno na trening, a vodiće se računa o jednakoj teritorijalnoj zastupljenosti.

Učesnici će na treningu steći praktične veštine u identifikaciji dezinformacija i monitoringu izvora lažnih informacija. Učesnici će biti osposobljeni da identifikuju mreže dezinformacija, da pronađu autentičan izvor neke izjave, priče i tvrdnje, da prepoznaju lažne naloge na društvenim mrežama, da verifikuju autentičnost fotografija i video zapisa i da izveštavaju o lažnim vestima. Trening je dizajniran tako da učesnicima pruži znanja o ovoj temi kroz primere, dostupne onlajn alate i iskustva novinara koji rade na dekonstrukciji lažnih vesti.

Predavačica na treningu, Darija Stjepić, je saradnica Novosadske novinarske škole i novinarka redakcije Fake News Tragač. Učešće je besplatno. Zainteresovani studenti i novinari mogu se prijaviti ovde, rok za prijavu je 24. mart u 12h, a odabrani učesnici će o tome biti obavešteni 25. marta kada će dobiti i detaljnije informacije o treningu.

Sva pitanja koja imate možete poslati na imejl Darije Stjepić, asistentkinje koordinatorke projekta: darija@novinarska-skola.org.rs.

Trening se organizuje u okviru projekta „Promoting Media Information Literacy and strengthening independent media in the Western Balkans” koji realizuje organizacija Albany Associates iz Velike Britanije i Mediacentar Sarajevo iz BiH sa drugim organizacijama iz regiona među kojima je Novosadska novinarska škola.

Održan onlajn događaj... O nastavi na...