search icon Arhiva

Promocija zbornika u čast prof. dr Dubravke Valić Nedeljković

Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu najavljuje promociju publikacije „Mediji Balkana“, priređene u čast prof. dr Dubravke Valić Nedeljković. Promocija će biti održana u subotu, 15. septembra 2018. godine sa početkom u 12.30, u Kino sali Filozofskog fakulteta u okviru 10. međunarodne naučne konferencije „Mostovi medijskog obrazovanja“.

Na promociji će govoriti prof. dr Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, prof. dr Nataša Ružić sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici, kao i prof. dr Dejan Pralica sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Govoreći o ovom zborniku, dr Stjepan Malović sa Univerziteta u Zadru kaže kako svaki naučnik razvija krug svojih koleginica i kolega, naučnika bliskih usmerenja, s kojima deluje u akademskoj zajednici: „Što je taj krug širi i što ga ugledniji i kvalitetniji naučnici ispunjavaju, to je veći ugled tog naučnika. Krug se manifestuje na razne načine, a jedan je i da se objave zbornici radova o određenoj temi koja, na neki način, karakteriše i tog naučnika. Zbornik radova u čast Dubravke Valić Nedeljković upravo je to: odavanje specifičnog naučnog hommaga uglednoj profesorki koja odlazi u penziju. I ne, radovi nisu o njoj, nego plejada najboljih naučnika iz regije piše svoje radove na temu koja je naučno relevantna, pa time je i njen naučni profil određen.“

Profesor dr Branimir Stojković sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ističe u svojoj recenziji publikacije izuzetan i predan rad profesorke Dubravke Valić Nedeljković: „Ako bi se zamislilo udruženje – koga, naravno, u stvarnosti Zapadnog Balkana, nema – koje čine istraživači polja medija i novinarstva, onda bi među njegovim najuglednijim aktivnim članovima, izvesno je, bili autori čiji se prilozi nalaze u ovom zborniku radova. Njihova interesovanja se najvećim delom poklapaju sa onim koje je svojim predanim akademskim radom i značajnim istraživačkim postignućima obeležila Dubravka Valić Nedeljković. To su, da se ograničim na temeljna pojmovna određenja: mediji manjina, medijska politika, medijska pismenost, finansiranje i nezavisnost lokalnih medija, profesionalno obrazovanje novinara, novi društveni mediji, medijski sistem, deprofesionalizacija novinarstva, jezik mržnje, korporativna kriza imidža, religijski diskurs (…)“.

Razmotrivši odabrane teme i autore ovog zbornika, dr Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta u Nišu navodi da su zastupljeni autori različitih dobi, sa drugačijih prostora i iz različitih akademskih krugova, ali da ih spaja nit specifičnih razmišljanja o novinarstvu, medijskim sistemima, medijskoj pismenosti i obrazovanju kao središtima komunikološkog delovanja. „Na mapi teorijskih promišljanja oni ukazuju na nove koridore moći kritički analizirajući procese kodiranja i dekodiranja, informacijskog umrežavanja i umnožavanja, žurnalističkih sudara činjenica i lažnih vesti (…) Deprofesionalizacija i demitologizacija jedne profesije traže medijski zrelo i odgovorno društvo, pa preporučujući radove u Zborniku vidimo i obrise šire obrazovne agende bez koje nema stvarne demokratije!“, zaključuje Jevtović.

Poziv: Godišnja nagrada... Religija u etru...