search icon Arhiva

Religija u etru (2018)

Period realizacije: septembar 2018.
Donator: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Tokom septembra u okviru serijala „Religija u etru“ objavljene su dve epizode koje se bave odnosom različitih religijskih zajednica prema ženama, kao najdiskriminisanijoj grupi u društvu, i onima kojih su sasvim suprotnih stanovišta u odnosu na stanovišta religijskih zajednica – ateistima. Epizode su dostupne na sajtu Novosadske novinarske škole, na našem Jutjub kanalu i društvenim mrežama, kao i svim zainteresovanim radijskim stanicama na besplatno emitovanje. U serijalu je govorilo šest predstavnika religijskih zajednica u Vojvodini i to Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice, Reformatske hrišćanske crkve, Evangeličke Slovačke a.v. crkve, Protestantske hrišćanske zajednice.

Epizode o ženi, ateistima i antiteistima može poslušati ovde:
https://www.youtube.com/watch?v=xlyRt-F-ttg&t=17s
https://www.youtube.com/watch?v=0XQRWqM6m5E&t=70s

Projekat „Religija u etru“ ima za cilj izgradnju mira i podizanje svesti javnosti o važnosti pomirljivog dijaloga kroz učenje o interreligijskim vrednostima koje zagovaraju mir i jednakost. Projekat obuhvata produkciju i emitovanje radijskog serijala koji će biti trajno dostupan na sajtu Novosadske novinarske škole. Serijal čine epizode koje se bave različitim kontroverznim temama u odnosu na religiju, a o kojima govore predstavnici različitih crkava i verskih zajednica, kako bi se podigao nivo svesnosti i informisanosti građana o njihovim različitostima, ali i sličnostima, i time uticalo na nivo tolerancije u društvu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Promocija zbornika u... Mediji za građane...