search icon Arhiva

Zbornik radova o kampanji u tradicionalnim medijima i društvenim mrežama

Novosadska novinarska škola tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine sprovela je monitoring medija sa ciljem da se utvrdi na koji način su mediji izveštavali tokom predizborne kampanje, ali i kako su se izborne liste i kandidati sami predstavljali potencijalnim biračima koristeći društvene mreže Fejsbuk i Tviter.

Zbornik radova  obuhvata analize debatnih emisija tri vodeće televizije u Srbiji (RTS, N1 i Pink), zatim analize centralnih informativnih emisija (CIPE) N1 i RTS 1, Fejsbuk stranica kandidovanih lista i Tviter naloga prepoznatljivih partijskih lidera, odnosno kandidata i nosilaca lista, potom analizu plaćenog oglašavanja (politički TV spot) kao i „ponudu“ lažnih vesti u okviru kampanje u tradicionalnim medijima.

Novosadska novinarska škola dugi niz godina sprovodi monitoringe izbornih kampanja u Republici Srbiji, a po prvi put rađen je i monitoring objava izbornih lista i političkih lidera na društvenim mrežama koje prepoznajemo kao izuzetno važne kanale komuniciranja sa biračima i uticaja na konačnu odluku koja se donosi na biralištima.

Pored analiza, u Zborniku su predstavljene preporuke novinarima i novinarkama za praćenje predizborne kampanje, kao i preporuke političkim partijama kako da ubuduće uspešnije predstave svoje planove i programe. Čitateljima su na raspolaganju i uporedni tabelarni prikazi monitorovanih objava na društvenim mrežama.

publication image Preuzmi
Kako se debatuje... Kako mediji u...