search icon Arhiva

Regionalni forum urednika održan u Crnoj Gori

Urednici i predstavnici medija nevladinih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Turske okupili su se u Njivicama u Crnoj Gori kako bi diskutovali o ulozi koju urednici imaju u vraćanju poverenja u medije.

Sastanak, organizovan u okviru projekta Snažni od 13. do 16. oktobra, pružio je platformu medijskim profesionalcima da razmene iskustva o održavanju medijskih aktivnosti koje promovišu visokokvalitetno novinarstvo.

Suzbijanje širenja onlajn dezinformacija, konstruktivno novinarstvo, prekogranična saradnja i govor mržnje bili su među temama o kojima su učesnici diskutovali.

Stefan Janjić, glavni urednik Fake News Tragača i jedan od govornika, objasnio je da proces suzbijanja dezinformacija u Srbiji obično zahteva i suprotstavljanje govoru mržnje.

„Prema našoj arhivi analiza, 42% lažnog sadržaja sadrži neki oblik govora mržnje ili toksičnih narativa. Na prvom mestu su to oni o susedskim zemljama – apsolutni predvodnici su Albanci, zatim Hrvatska, Bosna i Hercegovina, a imamo i migrante i LGBT+ populaciju“, objasnio je Janjić.

Ognen Janeski, urednik i TV voditelj na TV 24 iz Severne Makedonije, veruje da urednici moraju konstantno da uče kako bi se suprotstavljali narativima mržnje.

„Ne radi se samo o učenju osnova i zatim njihovom nadograđivanju. Jer govor mržnje i diskriminacija uvek će naći nove načine za preživljavanje koji će biti vrlo različiti od prethodnih. Tako da, uči se kroz čitavu karijeru, stalno“, rekao je Janeski.

U sledećoj fazi projekta Snažni, urednici i novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Turske dobiće priliku da učestvuju u projektu i kreiraju prekogranične priče. Značaj saradnje i prekograničnog izveštavanja bila je jedna od tema koju je na forumu urednika prezentovala Aleksandra Sobčak, zamenica urednika Gazete Viborča iz Poljske i jedna od glavnih govornika koji su podelili iskustvo iz Evropske unije. Ona je rekla da je, kada je Gazeta Viborča u pitanju, bilo mnogo izazova ali i pozitivnih efekata proisteklih iz saradnje sa drugim medijima.

„Moram priznati da su mnogi od nas sumnjali u ovu saradnju, ali nakon prvog eksperimenta shvatili smo da dosežemo do ogromne publike zahvaljujući tome. Prema tome, vredelo je ovo raditi, ne samo zbog demokratskih problema – borbe protiv propagande i dezinformacija, nego se i naš posao uvećao zahvaljujući toj saradnji“, rekla je Sobčak.

Tokom foruma urednika učesnici su odgledali tri dokumentarca o ulozi urednika u oblikovanju naše stvarnosti: Patka, Kolektiv (Collective) i Junk Folder.

 

Regionalni projekat “SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija” uz podršku Evropske unije implementiraju partnerske organizacije SEENPMAlbanski medijski institutMediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0Institut za medije Crne GoreMakedonski institut za medije,Novosadska novinarska školaMirovni institut i Bianet.

Konkurs za Godišnju... Njuz-magazini u Srbiji...