search icon Arhiva

„Romi u javnosti“ – promocija projekta u Skoplju

Makedonski institut za medije- MIM, kao jedna od partnerskih organizacija na regionalnom projektu «Romi u javnosti», organizovala je promociju projekta i veb portala Točak, 26. septembra  u Skoplju.

Promociji su prisustvovali predstavnik vodeće organizacije Trasnsitions iz Češke Republike Tihomir Loza, koordinatorka projekta iz Novosadske novinarske škole, Tijana Femić, urednica veb portala iz Sarajeva, Marija Arnautović i predstavnici i koordinatori projekta iz Makedonije. U uvodnom delu večeri o realizaciji projekta govorili su koordinatori i novinari koji su doprineli njegovoj uspešnoj realizaciji. Marija Arnautović i Petrit Saracini, koordinator iz Makedonije, sproveli su nas kroz veb portal i napravili njegovu video prezentaciju. U drugom delu promotivnog programa nastupao je muzički romski sastav “Šutka Roma Rap“. Oni su predstavnici romske tradicionalne muzike sa primesama modernog rep i sol zvuka.

Događaj su medijski propratili mnogobrojne lokalne televizijske stanice a lajvstiming, uzivo prenos, bilo je moguće pratiti i na portalu Tocak.

U decembr mesecu se završava dve godine implementacije projekta «Romi u javnosti» koji je doprineo poboljšanju medijske prezentacije romske zajednice u regionu. Osamnaest edukovanih novinara u toku projekta redovno prate i prave reportaže za portal ali i lokalne medije. U Bosni i Hercegovini oformljena je romska radijska redakcija u kojoj rade novinari koji su obučavani za to u okviru projekta. Jedinstvena mreža romskih organizacija koja se nalazi na portalu omugućila je i omogućavaće u budućnosti svim organizacijama koja se bave pitanjima romskih zajednica da se lakše povežu i deluju na polju aktivnih tema u romskoj zajednici.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Evropska unija u okviru IPA 2009-Instrument za civlno društvo-Regionalni programi

http://www.youtube.com/watch?v=tCnUK2LYQZg

 

Promocija publikacije "Koga... Seminar o pravima...