search icon Arhiva

Savetovanje o radnoj verziji nove Medijske strategije

Predstavnici Novosadske novinarske škole učestvuju na prvom, zatvorenom profesionalnom savetovanju o radnoj verziji nove Medijske strategije, koje se održava 17. i 18. decembra 2018. godine u Skupštini Grada Novog Sada.

Na otvaranju prvog savetovanja predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je Vlada posvećena jačanju dijaloga i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja. „Želimo da postignemo najviše standarde u medijima, koji su istovremeno u skladu sa međunarodnim standardima“, izjavila je Ana Brnabić, dodavši da je cilj strategije unapređenje medija, zaštite medijskog pluralizma i javnog interesa, zaštite regulatornih tela, uređenje medija na novim platformama, podsticaj medijske pismenosti i bezbednost novinara.

Komisiju čine u jednakoj meri predstavnici države i novinarskih udruženja. Radna grupa se do sada sastala više od 40 puta. Krajem decembra očekuje se finalni tekst, dok će javna rasprava biti organizovana u januaru. Predsednica Vlade izjavila je da će konačna verzija dokumenta „nekima odgovarati, a nekima malo manje, ali je važno da je svi prihvatimo jer jedino promene dovode do uspeha“.

Andrea Orizio, šef misije OEBS-a u Srbiji, izjavio je da je bezbednost novinara ključna za slobodu medija, dok je docentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut podsetila da UNS i NUNS beleže oko 100 napada na novinare godišnje.

Ovo savetovanje, posvećeno razmatranju strateških predloga novih rešenja unutar struke, sa nadležnim državnim institucijama, civilnim društvom i akademijom, treba da doprinese boljem razumevanju procesa medijske reforme i što uspešnijem definisanju i kasnijem sprovođenju novih rešenja.

Savetovanje organizuje Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji sa Vladom Republike Srbije, Radnom grupom za izradu medijske strategije, i Delegacijom Evropske unije u Srbiji, a uz podršku norveškog Ministarstva spoljnih poslova i Fondacije Konrad Adenauer.

Održan trening u... Stranci pred našim...